15 oktober 2022 t/m 12 maart 2023

A Digital Nature

Met trots presenteert het Young Design Team A Digital Nature – DEMO in Design Museum Den Bosch. De presentatie toont een selectie van animaties met als thema de digitale natuur: wonderlijke onderwaterwerelden, buitenaardse planten en droomlandschappen met digitale bloemen. Het zijn verleidelijke beelden die je ook dwingen om na te denken: zijn we in een tijdperk beland waarin de digitale natuur onderdeel is geworden van de biodiversiteit? Kijken we op eenzelfde manier naar prachtig kleurrijk digitaal koraal als naar de verbleekte riffen in Australië? Zorgt de ervaring van een digitaal ontworpen natuur voor een sterkere band met de fysieke natuur? Het werk van de meest toonaangevende studio’s, ontwerpers, beginnende talenten en studenten van kunstacademies van over de hele wereld neemt je bij de hand, en schudt je vervolgens wakker.

Still uit “Sea Bottom”, 2022. ALANKO+NUOTIO

Ijsmachines op de Noordpool

We zien het dagelijks op het nieuws, de bosbranden, overstromingen, droogte en hitterecords; we leven in een tijd waarin het klimaat in een serieuze noodsituatie verkeert en we weten er alles over. Om de natuur te redden zijn er steeds meer onzinnige maar goedbedoelde designoplossingen: van papieren rietjes, tot een zonnescherm in de ruimte en van 3D-geprinte vleesvervangers tot aan ijsmachines op de Noordpool.

 

Still uit “Printed Nature”, 2022. Angelina Toros

Een nieuwe wereld

DEMO, wat staat voor Design in Motion Festival, is het grootste motion design festival in de wereld, waarin 5000 digitale schermen in de publieke ruimte in Nederland voor 24 uur worden overgenomen met het beste motion design (bewegend digitaal ontworpen beeld). In samenwerking met DEMO presenteert het Young Design Team de tentoonstelling A Digital Nature – DEMO in Design Museum Den Bosch (van 15 oktober tot 8 januari) wordt met motion design de digitale natuur getoond. De toekomst is namelijk grotendeels digitaal; we bewegen ons steeds meer in de metaverse. Daarbij speelt vanzelfsprekend een digitale uiting van de natuur een rol. Een nieuwe wereld geschapen door ontwerpers waarin de concepten en wetten van de natuur omvergeworpen worden.

Digitale biodiversiteit

Zijn we in een tijdperk beland waarin de digitale natuur onderdeel is geworden van de biodiversiteit? Kijken we op eenzelfde manier naar prachtig kleurrijk digitaal koraal als naar de verbleekte riffen in Australië? Zorgt de ervaring van een digitaal ontworpen natuur voor een nauwere band met de fysieke natuur? Is het digitale rijk de nieuwe geografie voor de natuur om tot bloei te komen en zal de werkelijke natuur dan ook herstellen?

Still uit “Peace Does Not Equal Freedom”, 2022. Timo Lenzen

Wat ga je zien

In deze presentatie wordt de buitenruimte letterlijk het museum binnengehaald. Op digitale mupi’s (Frans voor mobilier urbain pour l’information en vertaald ‘straatmeubilair voor informatie’) worden we dagelijks overladen met reclameberichten, maar deze schermen kunnen ook gebruikt worden voor een beter doel: je laten inspireren en doen nadenken. De presentatie vervangt reclame met motion design van wonderlijke onderwaterwerelden, buitenaardse planten en droomlandschappen met digitale bloemen.

De ontwerpers en kunstenaars

Met werk van onder andere: ALANKO+NUOTIO, Tunay Bora, Butt Studio, convivial studio, Chris Golden, Dirk Koy, Jonny Ostrem, Etto Pacoste (Marwan Ai Anaki), Nadia Piet, Timo Lenzen, Ada Sokół Art Lab, Bertran Suris, Angelina Toros, Endless Work, Gao Yang en Andrew Zhandarov, worden onze huidige verwachtingen van de natuur overstegen en tonen de digitale ontwerpen een alternatieve natuur.

Over de presentatie
Deze vrij toegankelijke presentatie is te zien in de Young Design Space, is gecureerd door het Young Design Team en een samenwerking tussen Design Museum Den Bosch en DEMO. Het Young Design Team ontwikkelt tentoonstellingen, presentaties en publieksprogramma’s voor een jong publiek. Daarbij snijden ze nieuwe thema’s aan en brengen ze een frisse wind in het museum.

A Digital Nature – DEMO in Design Museum Den Bosch is een samenwerking met DEMO, een initiatief van Studio Dumbar/DEPT®. Het thema, concept en de selectie voor deze presentatie is gemaakt door Bao Yao Fei, met assistentie van Isabeau van Maastricht en met een publieksprogramma uitgewerkt door Jim van Geel. Het gehele programma van DEMO dat op 6 oktober door heel Nederland te zien is, is samengesteld door Liza Enebeis, Connor Campbell, YONK, Tim Rodenbröker en Koos Breen. Het Young Team Design wordt mogelijk gemaakt door Fonds 21 EXTRA.

Over DEMO
Op donderdag 6 oktober vindt de tweede editie plaatst van ’s wereld grootste motion design festival plaats op ieder digitaal scherm in de publieke ruimte in Nederland. DEMO toont de beste motion design van de meest toonaangevende studio’s, ontwerpers, beginnende talenten en studenten van kunstacademies van over de hele wereld. Voor deze editie worden er 24 uur lang 5000 schermen overgenomen, op stations, in winkelcentra, vliegvelden, langs de snelweg en op straat. Heel Nederland verandert hierdoor in de grootste openluchttentoonstelling.

Over Studio Dumbar/DEPT®
Het ontwerpcollectief Studio Dumbar is opgericht in 1977 door grafisch ontwerper Gert Dumbar (Jakarta, 1940). Het collectief is bekend van de BZK-striping (de strepen op hulpverleningsvoertuigen), het ontwerp van de Rijkshuisstijl en de NS. In 2016 is Studio Dumbar gaan samenwerken met het digitale bureau DEPT. Studio Dumbar/DEPT® is een internationaal branding bureau gespecialiseerd in visuele identiteit en communicatie vormgeving. Gezamenlijk staan ze aan de wieg van DEMO en produceren zij het festival.

Met dank aan

Fonds 21 EXTRA,

en Studio Dumbar/DEPT,

en DEMO,

en de gemeente ‘s-Hertogenbosch.