13 november 2021 19.00 — 22.00 uur

AFGELAST Gratis Museumavond

Avondopenstelling — GOTH – Designing Darkness

HELAAS KAN DIT EVENEMENT DOOR DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN NIET DOORGAAN.

Design Museum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum openen op zaterdag 13 november de deuren voor een gratis Museumavond. Na de succesvolle eerste editie zijn beide musea opnieuw gratis te bezoeken van 19 tot 22 uur. Ervaar de tentoonstellingen over de subcultuur GOTH, Lucio Fontana, Salvador Dalí en Pablo Picasso in sfeervol avondlicht. Daarbij is er van alles te beleven tijdens een uitgebreid programma: een kunstenaarsgesprek, muziek tussen de kunst en bijzondere rondleidingen en lezingen.

Foto door Ben Nienhuis

In Design Museum Den Bosch

In Design Museum Den Bosch zijn er de hele avond lang instaprondleidingen van dertig minuten in de tentoonstelling GOTH – Designing Darkness. Je kunt kiezen uit twee thema’s: lichtpuntjes in de duisternis of totale obscuriteit. Ga op zoek naar kleine momenten van lichtheid in de tentoonstelling, of duik juist in de aller donkerste hoeken…

Directeur Timo de Rijk gaat in gesprek met het beroemde fotografenduo Anuschka Blommers en Niels Schumm. Blommers en Schumm zijn vooral bekend van hun mode- en portretfotografie voor toonaangevende tijdschriften als Vogue, Vanity Fair en Wallpaper. Speciaal voor de tentoonstelling Lucio Fontana – De verovering van de ruimte hebben zij de werken van Fontana opnieuw gefotografeerd. Het resultaat is een vervreemdende, suggestieve fotoserie die compleet eigentijds is en het werk in een nieuw licht zet. Met Timo bespreken Anuschka en Niels hun werkwijze. Ook geeft conservator Colin Huizing onder de titel How To Fontana twee korte spoedcursussen over het kijken naar, en begrijpen van het werk van Lucio Fontana. Tevens wordt de publicatie bij de tentoonstelling feestelijk gepresenteerd.

In Het Noordbrabants Museum

In Het Noordbrabants Museum maak je kennis met twee Spaanse meesters uit de 20ste eeuw: Salvador Dalí en Pablo Picasso. Vrijwel iedereen kent Salvador Dalí (1904-1989) van zijn schilderijen met gesmolten uurwerken, maar juist deze zijn niet te zien. In de tentoonstelling Dalí – en niets anders maak je kennis met zijn verrassende kant. Want wist je dat hij naast kunstschilder, ook reclamemaker, schrijver, acteur, minnaar én model was? Onze rondleiders zijn er om nog meer te vertellen over deze creatieve alleskunner.

Pablo Picasso (1881-1973), de meester van het lijnenspel, is een van de bekendste kunstenaars ter wereld. In de jaren dertig werkte hij aan het absolute hoogtepunt van zijn grafische werk: de Suite Vollard. Dit zijn 100 intieme etsen over de liefde, vrouwelijk schoon en het kunstenaarschap. Hoe maak je zo’n ets? Grafisch Atelier Den Bosch neemt een eigen etsmachine mee naar het museum om de bezoeker dit stap voor stap te laten zien. Een Spaanse consumptie en bijpassende livemuziek maken de feestelijke avond compleet.

Foto door Ben Nienhuis

Praktische informatie

De Museumavond duurt van 19 tot 22 uur en is gratis te bezoeken. Voor toegang tot de musea is het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht. Het vooraf reserveren van een ticket en het dragen van een mondkapje is niet noodzakelijk. De avond is geschikt voor het hele gezin.