In deze vijfde aflevering van de podcast zijn journalist Gwen van der Zwan en filosoof Roos Slegers te gast. Ze bespreken hoe genderstereotypen en de (mannelijke) blik verankerd zijn in de vormgeving van hedendaagse technologie: van AI-chatbots tot online persona’s.

In de vierde aflevering van de podcast zijn gynaecoloog Annelien de Kat en seksuoloog Leila Lambrechts te gast. Ze verkennen hoe technologie – van het speculum tot moderne vruchtbaarheidsapps – zowel de manier waarop vrouwen hun lichaam ervaren als de mate waarin zij daar controle over hebben, heeft beïnvloed.

In de derde podcastaflevering zijn schrijfster Suzanna Jansen en fotograaf/beeldend kunstenaar Çiğdem Yüksel te gast. Zij analyseren de visuele representatie (en het ontbreken daarvan) van verschillende groepen vrouwen, zoals de eerste generatie Turkse migrantenvrouwen, en hoe fotografie ons collectieve geheugen vormt.

Historische foto. Meisjes krijgen les in strijken op de Amsterdamse Huishoudschool.

In deze tweede aflevering van de podcast zijn computerwetenschapper Robin Aïsha Pocornie en ingenieur Anique Kuijpers te gast. Ze bespreken de historische transitie van vrouwenwerk naar een door mannen gedomineerd tech-landschap.

In deze eerste aflevering van de podcast ‘Vrouwen als technologie’ verkent host Carmen de kiem en de kern van de tentoonstelling met curator Anne-Karlijn van Kesteren en museummedewerker Maan Leo.

In de tentoonstelling ‘Vrouwen als technologie’ is een tijdlijn te vinden over wet en regelgeving in Nederland. In dit artikel vind je een uitgebreidere toelichting op deze tijdlijn.

In de tentoonstelling ‘Vrouwen als technologie’ is een tijdlijn te vinden over emancipatie van vrouwen in Nederland. In dit artikel vind je een uitgebreidere toelichting op deze tijdlijn.

Huishoudelijke technologie lijkt ontworpen om werk te verlichten, maar versterkt vooral bestaande rolverdelingen in het huishouden. Sinds de Industriële Revolutie werd betaald werk buitenshuis steeds vaker aan mannen toebedeeld, terwijl vrouwen onbetaald verantwoordelijk werden voor een steeds professioneler ingericht huishouden.

Historische foto van een vrouw in de keuken.

Voordat computers machines waren, waren het vrouwen die de complexe berekeningen uitvoerden. Toen het maken van die complexe berekeningen verschoof van mensenwerk naar machinekracht, veranderde ook de machtsverdeling: wat ooit het domein was van vrouwen, werd geherdefinieerd als mannenterrein.

Een historische foto van een vrouw die een telefoonsysteem bediend.

Hypervrouwelijke robots in films en comics zijn geen futuristische fantasieën, maar weerspiegelen diepgewortelde genderstereotypen. Hun ontwerp is zelden neutraal: ze zijn slank, sensueel en gehoorzaam, afgestemd op de mannelijke blik.

Een virtuele vrouw kijkt naar een computerscherm, waar een vrouwelijk robotgezicht uitkomt.

De baarmoeder is misschien wel het meest besproken en gereguleerde vrouwelijk orgaan in de geschiedenis. Niet als onderdeel van een lichaam, maar als abstract, reproductief object. Zelden draaide de aandacht om de baarmoeder zelf, het ging om wat zich erin voltrok: de zwangerschap.

Historische foto van verpleegster die zich over een baby buigt.