6 september 2021

Tentoonstellingsprijs 2021!

Wat een eer, we zijn genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs met de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’.

Vond jij dit ook een belangrijke tentoonstelling, waar we ook nu nog wat van kunnen leren? Stem dan nu via de website van Museumtijdschrift.

Tentoonstellingsprijs

6 september 2021

Najaarsombouw

Van 7 september tot en met 15 oktober bouwen we aan nieuwe tentoonstellingen. Omdat je hierdoor slechts een deel van het museum kunt bezoeken, betaal je minder voor je toegangsticket. De korting is te zien wanneer je de datum van je bezoek selecteert op de ticketpagina. ⁠

Tot en met 3 oktober kan je de tentoonstelling ‘Radical Austria – Everything is Architecture‘ op de eerste verdieping bezoeken. Vanaf 3 oktober is ‘Lucio Fontana – De verovering van de ruimte‘ op de tweede verdieping te zien. ⁠

20 juli 2021

Museumkwartier in augustus gratis te bezoeken

Het Design Museum Den Bosch en het Noordbrabants Museum zetten iedere zaterdagavond in de maand augustus de deuren open in het kader van de Bossche Zomer. Beide musea zijn gratis te bezoeken van 18 tot 21 uur. Geniet van kunst in het avondlicht: de sprookjeswereld van Eva Jospin, het ironische werk van Meret Oppenheim en al het moois uit de vaste collecties. En dat helemaal voor niets.

Wat is er te zien?
In Het Noordbrabants Museum zijn de fantasierijke wereld van de Franse kunstenaar Eva Jospin en de vernieuwde presentatie van Vincent van Gogh te zien. Of betreed de wereld van Salvador Dalí. Zijn leven was één groot optreden. Hij stond graag in de schijnwerpers en schuwde de commercie niet. In Design Museum Den Bosch kunnen bezoekers het speelse en ironische werk van Meret Oppenheim ontdekken. Ook zij was wereldberoemd, maar in tegenstelling tot Dalí worstelde ze met haar faam. Haar werk is subtiel en fijn. Ze was een surrealist die geen surrealist genoemd wilde worden.

Twee iconen van het surrealisme maar tegelijkertijd elkaars tegenpolen: samen laten deze tentoonstellingen zien hoe divers het surrealisme kan zijn. En bekijk de geestverruimende, grensverleggende en maatschappijkritische werken van de Oostenrijkse avant-garde van de jaren zestig en zeventig in Radical Austria: Everything is Architecture.

Let op! De tickets voor het Design Museum Den Bosch en het Noordbrabants Museum moeten apart gereserveerd worden.

28 januari 2021

Onze collectie in andere musea

Al sinds de jaren tachtig verzamelt het museum keramiek, sieraden en beeldende kunst. De collectie bestaat ondertussen uit meer dan 6000 objecten. En die zijn niet alleen in onze eigen zalen te zien: we lenen geregeld werken uit aan musea over de hele wereld. Deze werken hebben we momenteel uitgeleend.

Bas van Beek, vaas Jesus Vase, 2013, collectie Design Museum Den Bosch (foto Peter Cox)

Design Museum, Gent, Belgie

Magdalene Odundo, vaas zonder titel, 1994, collectie Design Museum Den Bosch

18 mei 2020 – 21 februari 2021 (tentoonstelling verlengd in verband met corona)

Museum Volkenkunde, Leiden

Vaassculptuur van Nathan Begaye, schaal van Diego Romero en vaas van Virgil Ortiz

1 juli 2020 – 25 juli 2021 (tentoonstelling verlengd in verband met corona)

Beeld: Virgil Ortiz, vaas Corn Pot, collectie Design Museum Den Bosch (foto Peer van der Kruis)

Sundaymorning@ekwc, Oisterwijk

Atelier NL, installatie Uit de klei getrokken – Noordoostpolder, 2010, collectie Design Museum Den Bosch

20 juli 2020 – 25 juli 2021 (tentoonstelling verlengd in verband met corona)

Caixa Forum, Madrid (ES)

Hanger van Jean Cocteau, halssieraad en broche van Man Ray, halssieraad van Meret Oppenheim

12 november 2020 – 21 maart 2021

Beeld: Man Ray, halssieraad en broche Les amoureux, 1975, collectie Design Museum Den Bosch (foto Frans Strous)

Kunstmuseum Den Haag

Keramiek van Bas van Beek en Ettore Sottsass (in totaal 34 stuks)

Beeld: Bas van Beek, vaas Jesus Vase, 2013, collectie Design Museum Den Bosch (foto Peter Cox)

21 januari 2021

Nieuwe aanwinsten voor de collectie

Design Museum Den Bosch vult haar collectie aan met Animal: The Other Side of Evolution van Ana Rajcevic (2012) en Amphibio van Jun Kamei (2017). Beide werken waren in 2020 nog te zien in de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future. De aankoop past binnen het nieuwe tentoonstellings- en collectiebeleid rond het thema Posthuman.

Ana Rajcevic, Animal: The Other Side of Evolution Pieces no. 2, 3 7, 2012

glasvezel en bio-epoxy

De toekomst wordt vaak als high-tech voorgesteld en de nieuwe mens als een cyborg. Dat er ook andere mogelijkheden zijn, die misschien zelfs meer voor de hand liggen laat Ana Rajcevic zien. Hoe buitenissig ook, haar ‘prothetische lichaamssculpturen’ ogen bijna als natuurlijke extensies van het lichaam. Haar idee van vooruitgang lijkt tegen de evolutie in te gaan richting het dierlijke. Zijn diegenen die zich tooien met deze draagbare sculpturen misvormd of juist verbeterd? De werken vervullen nog een dubbelrol; op het lichaam worden ze onderdeel van de drager. Als ze, zoals hier, op zichzelf worden getoond veranderen ze in exotische artefacten.

 

Ana Rajcevic, Animal: The Other Side of Evolution

Jun Kamei, Amphibio, 2017

3D geprint kunststof, prototype

ontwikkeld in het RCA-IIS Tokyo Design Lab – Royal College of Arts, Londen & de Universiteit van Tokyo

De circa 30 % van de wereldbevolking die nu in kustgebieden woont zal als gevolg van klimaatverandering veel vaker getroffen worden door overstromingen. Ter voorbereiding op een toekomst waarin de mensheid altijd in de nabijheid van water leeft, ontwerpt Kamei 3D-geprint amfibisch kledingstuk dat functioneert als een kieuw.

Hier is een niet werkend prototype te zien. In de werkende versie die inmiddels is ontwikkeld kan het pak zowel zuurstof aan het water onttrekken als koolstofdioxide afvoeren.

De manier die onder water duikende insecten een dunne laag lucht insluiten op het oppervlak van hun waterafstotende huid vormt de inspiratie voor dit ontwerp. Waarmee ook deze nieuwe techniek, zoals zo vaak, toch weer is afgeleid van de natuur.

Jun Kamei, Amphibio

Posthuman in Design Museum Den Bosch

De betekenis en het potentieel van het thema Posthuman maakt dat Design Museum Den Bosch het sinds 2018 heeft gedefinieerd als een specifiek aandachtsgebied in zowel het tentoonstellings- als het collectiebeleid. Hiermee neemt het museum een vooruitstrevende positie in en gaat het toekomstgericht verzamelen. Nergens anders wordt dit innovatieve en discipline-overstijgende type vormgeving verzameld. Nergens anders ook vloeit deze keuze op zo’n vanzelfsprekende wijze voort uit de bestaande collectie sieraden, waarbij de aandacht van het zuiver artistiek-culturele naar het maatschappelijk-technologische vlak wordt verlegd. In 2018 werd begonnen met verzamelen rond dit thema met de aankoop van de fillms Echo, Mutants, LucyandBart, Digital Artifacts en Pins and Needles van Bart Hess en het project Facial Weaponization Suite van Zach Blas. In 2019 werd de sieradencollectie ALLIAGE –Cu29Zn30 van Loan Favan aangekocht. Al deze werken ware in 2020 te zien in de tentoonstelling Bodydrift – Anatomies of the Future. Design Museum Den Bosch is ook initiatiefnemer van het BodyDrift Stipendium in samenwerking met Stichting Stokroos. In dit kader zal ontwerpen Frank Kolkman in het voorjaar van 2021 werk ontwikkelen rond het thema Posthuman.

15 december 2020

Helaas: we zijn weer dicht

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen zijn alle Nederlandse musea gesloten t/m 19 januari. We hopen je daarna weer te kunnen verwelkomen. Tot die tijd kan je op onze website meer te weten komen over de collectie en de thema’s van de tentoonstellingen.

De Derde Verdieping: alles over de thema’s van de tentoonstellingen

Eigenlijk is het best wel vreemd: een museum werkt soms jaren aan een tentoonstelling, maar als die tentoonstelling na een paar maanden wordt vervangen door een nieuwe, verdwijnt hij geheel. Daar brengt onze Derde Verdieping verandering in. Op onze Derde Verdieping vind je achtergronden en verdiepingen bij de tentoonstellingen die we maken. Niet alleen wanneer de tentoonstelling in het museum te zien is, maar voor altijd op de website, gratis en voor iedereen toegankelijk.

Posthuman

De eerste editie van de Derde Verdieping ging over het thema Posthuman, en reflecteert op de thema’s bij de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future.

Design for the Real World

De tweede editie van de Derde Verdieping hoort bij de tentoonstelling Victor Papanek: The Politics of Design en onderzoekt wat de verantwoordelijkheid is van ontwerpers in het verbeteren van de wereld.

Ontdek de collectie

De collectie van Design Museum Den Bosch bestaat voornamelijk uit keramiek en sieraden. Je vind er werk van Pablo Picasso, Elsa Schiaparelli, Jean Cocteau, Meret Oppenheim, Grayson Perry, Hella Jongerius, Geert Lap, Natasje Boezem, Gijs Bakker, Emmy van Leersum, Kenneth Price, Susan Cohn, Lucio Fontana, Wieki Somers, Man Ray en vele anderen

19 november 2020

We staan weer voor je klaar!

Na een sluiting van twee weken kunnen we je vanaf 19 november gelukkig weer verwelkomen in het museum. Plan nu je bezoek. 

Je kunt de nieuwe tentoonstelling Victor Papanek: The Politics of Design bekijken als je geïnteresseerd bent in het belang van duurzaamheid, inclusie en democratie in design, of ontdekken hoe animatie een steeds belangrijker aspect van ons straatbeeld wordt in de tentoonstelling De poster is dood. Natuurlijk vragen we je wel om je nog steeds aan onze coronamaatregelen te houden: bestel je ticket van te voren op de website, blijf thuis bij gezondheidsklachten en draag een mondkapje tijdens je bezoek. Hier lees je al onze coronamaatregelen.

5 november 2020

Tot snel!

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, zijn alle Nederlandse musea vanaf donderdag 5 november gesloten. We hopen je snel weer te kunnen verwelkomen. Tot die tijd kan je op onze website meer te weten komen over de collectie en de thema’s van de tentoonstellingen.

Ontdek de collectie

De collectie van Design Museum Den Bosch bestaat voornamelijk uit keramiek en sieraden. Je vind er werk van Pablo Picasso, Elsa Schiaparelli, Jean Cocteau, Meret Oppenheim, Grayson Perry, Hella Jongerius, Geert Lap, Natasje Boezem, Gijs Bakker, Emmy van Leersum, Kenneth Price, Susan Cohn, Lucio Fontana, Wieki Somers, Man Ray en vele anderen

 

Alles over de thema’s van de tentoonstellingen

Eigenlijk is het best wel vreemd: een museum werkt soms jaren aan een tentoonstelling, maar als die tentoonstelling na een paar maanden wordt vervangen door een nieuwe, verdwijnt hij geheel. Daar brengt onze Derde Verdieping verandering in. Hier vind je achtergronden en verdiepingen bij de tentoonstellingen die we maken. Niet alleen wanneer de tentoonstelling in het museum te zien is, maar voor altijd op de website, gratis en voor iedereen toegankelijk. De eerste Derde Verdieping gaat over het thema Posthuman, en reflecteert op de thema’s bij de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future.

2 november 2020

Welkom in de nieuwe museumwinkel

Sinds deze week ben je welkom in de vernieuwde museumshop. Tussen de koeienhuiden in het voormalige auditorium van de gebroeders Campana vind je de mooiste cadeautjes, bijzonder design, keramiek en een ruim assortiment boeken en catalogi.

Eerder was op deze plaats het auditorium van Design Museum Den Bosch gevestigd. Hierdoor stond de unieke ruimte echter vaak leeg. Zonde, zeker omdat het zo’n karakteristiek onderdeel is van de architectuur van het pand. Op deze nieuwe locatie komt de ruimte die door de gebroeders Campana speciaal voor het Design Museum werd ontworpen, voluit tot zijn recht.

In de museumwinkel vind je naast catalogi en boeken, sieraden en keramiek, verrassende designartikelen. Tevens biedt de museumwinkel een platform aan het werk van net afgestudeerde designers en alumni van de Design Academy Eindhoven.

De museumwinkel is open op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur, je hebt geen museumticket nodig.

27 oktober 2020

Kinderworkshops in de kerstvakantie

Deze herfst presenteert Design Museum Den Bosch een tentoonstelling over Victor Papanek (1923-1998), hij was ontwerper maar ook schrijver, leraar en activist. Hij  vond het slecht dat spullen steeds voor dezelfde soort mensen gemaakt worden. Want niet iedereen is even klein of groot of heeft dezelfde lichaamsbouw.

 

Ook mensen met een handicap worden vaak vergeten. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om gehandicapt te zijn? Daar beginnen de kinderen mee in de workshop ‘Is er hier iemand normaal?’. Ze gaan samen met de docent de tentoonstelling bekijken en daarna gaan ze ontwerpen voor iemand die een handicap heeft. Ze krijgen een echte ontwerpopdracht met verschillende uitdagingen. Eerst gaan ze schetsen met potlood  en uiteindelijk maken ze een ontwerptekening met fineliner en aquarelpotloden. Aan het einde van de workshop presenteren ze hun ontwerp aan de rest van de groep.

Tijdens de workshop wordt gebruik gemaakt van de leskist en module Anders zijn maakt geen verschil van https://handicapindeles.nl/ van de Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind.

De workshops vinden plaats op de volgende dagen en tijden:

22 december: 12.00- 13.30 en van 14.00 tot 15.30 uur

27 dec: 12.00- 13.30

29 december: 12.00- 13.30 en van 14.00 tot 15.30 uur

3 jan: 12.00- 13.30

De workshop is geschikt voor iedereen tussen 8 en 13 jaar oud. Er kunnen maximaal 15 kinderen meedoen aan de workshop. Deelname is gratis, maar we vragen je wel om een bericht te sturen naar aanmelden@designmuseum.nl met de volgende informatie: voornaam, achternaam, leeftijd, tijd en datum van de workshop waarvoor je je opgeeft.

Let op: in verband met de coronamaatregelen mogen ouders/begeleiders niet mee met de rondleiding en naar de studio. Helaas is daar de afstand van 1,5 meter moeilijk te handhaven.

14 september 2020

Eerste Stokroos BodyDrift stipendium voor ontwerper Frank Kolkman

Met grote trots maken Design Museum Den Bosch en Stichting Stokroos bekend dat Frank Kolkman de eerste ontvanger van het Stokroos BodyDrift Stipendium is. Het stipendium stelt ontwerpers in staat om werk te ontwikkelen rond het thema Posthuman, en dit in Design Museum Den Bosch te tonen.

De tentoonstelling BodyDrift Anatomies of the Future. Design Museum Den Bosch. Foto Ben Nienhuis

De tentoonstelling BodyDrift Anatomies of the Future. Design Museum Den Bosch. Foto Ben Nienhuis

Frank Kolkman ontwerpt op het snijvlak van technologie en het menselijk lichaam. Dat maakt hem de perfecte ontvanger van het eerste stipendium. Momenteel toont de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future in Design Museum Den Bosch zijn Dream Machine en Open Surgery. Het werk dat Kolkman maakt in het kader van het stipendium zal in de zomer van 2021 in het museum te zien zijn.

Het Stokroos BodyDrift Stipendium

Jaarlijks en gedurende vier jaar krijgen jonge makers middels dit stipendium de kans eigen werk te maken en te exposeren in Design Museum Den Bosch. Het stipendium kent een thematische opdracht: Posthuman. We vragen de designer om te reflecteren op dit thema maar laten haar of hem daarin verder vrij. Posthuman staat voor het idee dat wetenschap en technologie grote invloed hebben op de manier waarop we tegen ons lichaam aankijken. De grens tussen technologie, het menselijk lichaam en design vervaagt in onze huidige maatschappij steeds meer. Deze thematische opdracht nodigt de ontwerper dan ook uit om na te denken over de toekomst van het menselijk lichaam. Timo de Rijk, directeur van Design Museum Den Bosch: “Wij hebben de ambitie om technologische ontwikkelingen te volgen in relatie tot het menselijk lichaam. Onze wereldberoemde collectie moderne sieraden die het lichaam vervormden is daarvan al een startpunt.”

 

 

 

 

Technologie geeft nieuwe perspectieven op wat het betekent om mens te zijn

Frank Kolkman over het stipendium: “Ik ben natuurlijk ontzettend blij met het stipendium van Stichting Stokroos en Design Museum Den Bosch om nieuw werk te ontwikkelen. Het thema Posthuman sluit heel goed aan bij mijn ontwerppraktijk. Als ontwerper ben ik namelijk geïnteresseerd in onze relatie met technologie. Door middel van ontwerpend onderzoek en het ontwikkelen van experimentele producten en ervaringen probeer ik de kansen en implicaties van moderne technologie en wetenschap zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het spannendste is het als daarbij de technologie nieuwe perspectieven verschaft op wat het betekent om mens te zijn.”

Over Stichting Stokroos

Stichting Stokroos is opgericht door Paul Deiters en ondersteunt sinds 2005 activiteiten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en design. De stichting wil bijdragen aan een samenleving waarin beeldend kunstenaars, ontwerpers en vormgevers een prominente rol spelen en daarom de ontwikkeling van deze doelgroepen faciliteren, onder meer door het toekennen van subsidies, stipendia en ontwikkelingstrajecten.

22 juni 2020

Lancering digitaal platform de Derde Verdieping

Design Museum Den Bosch neemt een uniek initiatief met de lancering van een nieuw digitaal platform: de Derde Verdieping. Dit is een kennisplatform dat het museumbezoek verrijkt en bijdraagt aan de duurzaamheid en diversiteit van het museum. Met de Derde Verdieping vervult Design Museum Den Bosch een pioniersrol in de internationale museumwereld.

De Derde Verdieping

Ontdek de Derde Verdieping

De Derde Verdieping is geen vervanging voor een tentoonstellingsbezoek, het maakt er juist een belangrijk onderdeel van uit. Voorafgaand aan je bezoek gebruik je de Derde Verdieping om alvast meer te weten te komen over de tentoonstelling. Achteraf is het de plek waar je verdieping vindt bij de werken, ontwerpers of onderwerpen waar je interesse in gewekt is. Geen enkel ander museum ter wereld voorziet bezoekers op deze manier aan een waaier aan informatie; voor, tijdens en na het bezoek, maar ook na het einde van de tentoonstelling. De Derde Verdieping die hoort bij de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future staat nu online. Tentoonstellingsvormgever Bart Hess vertelt er in een filmpje over het werk van kunstenaar Lucy McRae, conservator Fredric Baas neemt je via artikelen en een interview mee in zijn onderzoeksproces, je krijgt er een uniek kijkje achter de schermen, medewerkers delen er hun favoriete boeken, documentaires en podcasts en je vindt er de tentoonstellingsteksten, samen met foto’s van de zaal. Op de Derde Verdieping wordt ook direct ingespeeld op de actualiteit. Zo vind je er nu een serie video’s over de raakvlakken tussen de tentoonstelling en de coronacrisis. De Derde Verdieping wordt doorlopend aangevuld met registraties van het publieksprogramma, artikelen over de tentoonstelling, extra interviews met ontwerpers en wetenschappers en alle andere informatie en media die tijdens de tentoonstelling gemaakt worden.

Een duurzamer en diverser museum

Duurzaamheid is moeilijk te verenigen met het maken van tijdelijke tentoonstellingen. Een team van conservatoren, onderzoeksassistenten en museummedewerkers werkt soms jarenlang aan een tentoonstelling. Die tentoonstelling is een paar maanden te zien en daarna verdwijnen alle kennis, ervaring en producten die gemaakt zijn uit zicht. Met een beetje geluk is er een publicatie, maar daarin kan slechts een heel klein deel van de tentoonstelling gevangen worden. Design Museum Den Bosch vindt dat dit beter moet en kan in de museumwereld. Op de Derde Verdieping wordt zowel het maakproces als de tentoonstelling zelf bewaard en gratis en doorlopend met het publiek gedeeld. Op die manier gaat er geen kennis verloren. Tegelijkertijd biedt de Derde Verdieping de mogelijkheid om veel meer verschillende perspectieven te laten zien. Niet alleen de conservator of het museum zelf is aan het woord, ook andere meningen en wereldbeelden vinden een plek op de Derde Verdieping. Het is een manier om stemmen van buiten het museum voor het voetlicht te brengen en zo te werken aan een diverser museum.

 

Onderzoek naar bezoekerservaringen

De huidige Derde Verdieping is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Het fonds steunt de Derde Verdieping met een subsidie voor een haalbaarheidsstudie. Door kwalitatief en kwantitatief onderzoek te doen naar de bezoekerservaringen met de huidige Derde Verdieping zal het digitale platform bij komende tentoonstelling nog verder verbeterd worden. Een belangrijke partner hierin is het strategisch ontwerpbureau Fabrique.

1 juni 2020

We zijn weer open!

Na een sluiting van meer dan tien weken zal Design Museum Den Bosch op 1 juni de deuren weer openen. Door middel van een beperkte online ticketverkoop, aangescherpte hygiënemaatregelen en een voorgeschreven looproute door het pand wordt de veiligheid van zowel bezoekers als medewerkers gewaarborgd.

Maatregelen
Design Museum Den Bosch heeft een ruim opgezet gebouw waar anderhalve meter afstand houden mogelijk is. Door de kaartverkoop te beperken tot 15 tickets per half uur zorgen we ervoor dat er nooit te veel mensen in het pand aanwezig zijn. De kaarten worden alleen online verkocht. In het museum wordt bezoekers gevraagd hun tickets zelf te scannen om contact met onze medewerkers te beperken. Alle oppervlaktes zoals trapleuningen, deurknoppen en balies worden regelmatig ontsmet. Een vaste looproute door het museum, aangegeven op de vloer, zorgt dat er geen kruisende bezoekersstromen ontstaan. Suppoosten zien hier op toe en springen in als het op een bepaalde plek toch te druk wordt. In de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future zit een aantal interactieve werken waar bezoekers normaliter in plaats zouden nemen. Deze werken worden tijdelijk buiten gebruik gesteld. Een overzicht van de maatregelen is ook te vinden op www.designmuseum.nl/corona.

Gesloten voor de opening
De tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future zou oorspronkelijk op 14 maart open gaan voor publiek. Dat houdt in dat hij nog door niemand gezien is; een flinke teleurstelling voor de conservatoren, kunstenaars en ontwerpers die er jaren aan gewerkt hebben. De jaarplanning is echter aangepast zodat de tentoonstelling nog de hele zomer te zien is. Bij BodyDrift – Anatomies of the Future is een serie filmpjes gemaakt waarin de conservator en ontwerpers dieper in gaan op de thema’s van de tentoonstelling in de context van de coronacrisis. Ze zijn te vinden op de website en sociale media van het museum.

Over BodyDrift – Anatomies of the Future
Ontwerpers en kunstenaars verkennen in deze tentoonstelling de morele en technologische grenzen van het lijf. De mens wordt verbeterd, beschermd, aantrekkelijker gemaakt. Dit moderniseringsproces is al eeuwen aan de gang, maar komt nu door technologische vooruitgang in een stroomversnelling. Bodydrift – Anatomies of the Future gaat over de recente geschiedenis en de toekomst van ons lichaam. Het geeft een overzicht van waar we nu staan en presenteert een speculatieve verkenning van de nieuwe mens in een spectaculair tentoonstellingsontwerp van Bart Hess en Harm Rensink. Met werk van o.a. Ted Noten, Ana Rajcevic, Lucy McRae, Bart Hess, Zach Blas, Heather Dewey-Hagborg, Neri Oxman, Frederik Heyman en Sara Nuytemans

De poster is dood
We worden omringd door plaatjes: reclames vechten overal om onze aandacht. Maar waar posters vroeger stil stonden, wordt onze blik nu steeds vaker getrokken door bewegende beelden. De traditionele grafische vormgeving op papier wordt zo langzaamaan vervangen door motion design op schermen. In de tentoonstelling De poster is dood presenteert Design Museum Den Bosch het werk van acht ontwerpbureaus die een rol spelen in de opkomst van de digitale reclamevormgeving in de buitenruimte. Met werk van o.a. Merijn & Jurriaan Hos, Thonik voor Holland Festival, Hansje van Halem en Jurriaan Hos voor Lowlands en Lesley Moore voor Design Museum Den Bosch.