28 augustus 2018

Hello Designer: exposeer jouw design tijdens Food is Fictie

Design Museum Den Bosch nodigt MBO en HBO docenten en studenten uit mee te doen aan de wedstrijd Hello Designer. Maak kennis met en laat je uitdagen door vijf verschillende fooddesigners en hun dagelijkse werkwereld: een verpakkingsdesigner, meester bakker, manager visuele identiteit van een supermarkt, food fotograaf en een conceptontwikkelaar. Heb je in je studie iets met design en/of voedsel te maken? Ga dan zelf aan de slag te gaan als fooddesigner. Doe mee aan de wedstrijd, stuur je design in en exposeer jouw werk in Design Museum Den Bosch.

Designers
Op www.hellodesigner.nl staan de profielpagina’s van vijf verschillende fooddesigners. Zij geven in een korte video een inkijkje in de werkpraktijk en formuleren een opdracht voor studenten:

  • verpakkingsdesigner Joep Janssen “Ontwerp een verpakking voor de eerste kweekvlees-hamburger van het snackmerk Mora”
  • Meester bakker Robèrt van Beckhoven “Maak een gezonde reep die lekker is, er lekker uitziet en die iedereen kan eten”
  • Manager Visuele Identiteit van Albert Heijn Jeroen Provoost “Ontwikkel een nieuwe identiteit voor het assortiment Albert Heijn ontbijtkoek”
  • Food fotograaf Zweitse Landsheer “Fotografeer drie beelden van ‘soep voor het gezin’ als campagne voor een denkbeeldig soepmerk”
  • Conceptontwikkelaar Sanne van de Valk “Ontwikkel een campagne om de verkoop van broccoli’s, die nog niet geschikt zijn voor de verkoop, te stimuleren”

Meedoen
Wil jij met jouw studenten meedoen aan dit designproject? Je bent van harte welkom om al het aangeboden materiaal vrijblijvend in te zetten in  de lessen. Bekijk de video’s van de professionele designers en selecteer één van de opdrachten passend bij de opleiding of het vakgebied waarin je les geeft.

Wedstrijd
We nodigen je graag uit deel te nemen aan de unieke wedstrijd. Ga aan de slag en stuur of lever voor 6 oktober de creaties in bij het Design Museum Den Bosch.

Bekijk hier de wedstrijdvoorwaarden

De prijs
De winnende designs krijgen een plek in de tentoonstelling Food is Fictie, te zien tot en met 28 oktober.

Extra verdieping: Design Workout met studenten
Ter inspiratie en voor verdieping is een Design Workout in het museum mogelijk.
Tijdens deze workshop worden er snelle, krachtige ontwerpoefeningen gedaan in de tentoonstelling en wordt er samen gekeken en gesproken over de objecten in en het thema van de tentoonstelling. Tools die worden ingezet: de denk- en gespreksmethode Visible Thinking, vernieuwende brainstormoefeningen: fysieke spelvormen, schetsen en maken. Studenten worden zo op weg geholpen in hun denken over het thema Food is Fictie, over de opdracht waar zij aan werken en over hun eigen rol binnen het werkveld.

Je kunt jouw klas hiervoor aanmelden via educatie@designmuseum.nl.

21 mei 2018

Curator over Designing Freedom

California: Designing Freedom

‘Designed in California’ is het nieuwe ‘Made in ltaly’. 

California: Designing Freedom is de eerste expositie waarin het huidige wereldwijde bereik van het Californisch design wordt gepresenteerd in een samenhangend verhaal. De tentoonstelling begint in de jaren zestig en laat zien hoe de doe-het-zelfhouding van de tegencultuur zich heeft ontwikkeld tot de huidige dominante tech-cultuur van Silicon Valley. 

 

In dit ambitieuze overzicht komen politieke posters, pc’s en zelfrijdende auto’s bij elkaar, maar ontdek je ook hoe ontwerpers van gebruikersinterfaces in de Bay Area onze alledaagse ervaringen vorm geven en ons beeld van design verruimen. Centraal in de tentoonstelling staat het idee dat Californië altijd een pionier is geweest op het gebied van persoonlijke emancipatie en zelfverwezenlijking.

Cafifornia: Designing Freedom toont meer dan tweehonderd objecten die vijf thema’s illustreren. Bij elkaar laten deze werken zien dat individuele vrijheid kenmerkend is voor design in Californië. In de vijf thema’s van de expositie komen verschillende aspecten van deze vrijheid aan bod:

21 mei 2018

Te zien in de tentoonstelling California: Designing Freedom

California: Designing Freedom

California: Designing Freedom vertelt het verhaal van de designers in Californië en hun voortdurende verlangen naar individuele vrijheid. In vijf thema’s laat de tentoonstelling je zien hoe de Californische ‘way of life’ aan de wieg stond van allerlei technologische en sociale vernieuwingen.

California: Designing Freedom

Go where you want

In Go where you want gaat het om de bewegingsvrijheid, met o.a. het eerste GPS-apparaat voor consumenten en een replica van de Captain America-chopper van Easy Rider.

 

See what you want

See what you want toont je Californië als het land van illusie, Disney, Hollywood en videogaming. Met o.a. illustraties van Syd Mead voor Blade Runner, lsd-zegels en de eerste videogames.

In Go where you want gaat het om de bewegingsvrijheid, met o.a. het eerste GPS-apparaat voor consumenten en een replica van de Captain America-chopper van Easy Rider.

Say what you want

We verkennen de vrijheid van meningsuiting in Say what you want, met o.a. de Black Panther-posters van Emory Douglas, David Carson’s ontwerp voor Ray Gun-magazine en het interface-ontwerp van Twitter.

Make what you want

‘Maken’ werd steeds eenvoudiger en toegankelijker, bewijst Make what you want met o.a. de Whole Earth-catalogus, een originele Apple 1-computer en een doe-het-zelf pakket voor genetische manipulatie.

 

See what you want toont je Californië als het land van illusie, Disney, Hollywood en videogaming. Met o.a. illustraties van Syd Mead voor Blade Runner, lsd-zegels en de eerste videogames.

Join who you want

Join who you wantlaat zien hoe je je eigen gemeenschap creëert, met o.a. een geodetische koepel, Sussman Prejza’s ontwerpen voor de 1984 Los Angeles Olympics en documentatie van de vroege Burning Man-festivals.

28 mei 2018

Curator over Show Yourself

Show yourself

Collecties van Benno Premsela en Yvònne Joris

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch heeft twee belangrijke en omvangrijke particuliere schenkingen verworven. Vorig jaar ontving het museum de collectie keramiek van vormgever en binnenhuisarchitect Benno Premsela (1920 – 1997), bestaande uit 262 vazen, schalen en kommen, waaronder belangrijk werk van Geert Lap en Jan van der Vaart. Een tweede schenking bestaat uit ruim 250 sieraden van voormalig directeur Yvònne Joris (1950 – 2013).

Beide schenkingen, met werk van circa honderdvijftig vormgevers, keramisten en sieradenmakers, vormen een belangrijke aanvulling op de collectie van het museum. Op 16 juni opent een tentoonstelling met deze twee verzamelingen.

Benno Premsela 

De 262 keramische objecten uit de nalatenschap van Benno Premsela werden geschonken door Els en Caspar Broeksma, de erven van Premsela’s partner Friso Broeksma. Benno Premsela was als vormgever en binnenhuisarchitect een hartstochtelijk pleitbezorger van ‘goed wonen’ en een centrale figuur in de naoorlogse Nederlandse kunstwereld. Daarnaast was hij als voorzitter van het COC ook een bekende voorvechter van homo-emancipatie.

Zijn collecties beeldende en toegepaste kunst waren onderdeel van de consequente wijze waarop hij zijn moderne, geëmancipeerde levensstijl uitdroeg. Een belangrijke boodschap hierbij was zijn pleidooi voor de opheffing van de scheiding tussen vrije en gebonden kunsten. Dit blijkt in Premsela’s verzameling keramiek onder meer uit het feit dat hij zich nadrukkelijk op de moderne (container)vorm toelegde. Ingetogen van kleur en vorm verzamelde (en ontwierp) Premsela vooral producten met een wat ingehouden karakter. Hij meende dat er al genoeg ‘lawaai’ in de wereld was. 

Afgietsel Benno Premsela

Yvònne Joris

Als directeur van Museum Het Kruithuis en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch (1987- 2009), was Yvònne Joris even eigenzinnig als het accent grave op haar voornaam doet vermoeden. Met haar eigenzinnigheid en verzameldrift wist ze het relatief kleine museum te verrijken met een uitzonderlijke collectie kunstenaarskeramiek en auteurssieraden van internationale allure. Vanaf het begin van haar directeurschap zette zij de toegepaste kunsten centraal naast een tentoonstellingsbeleid waarin vernieuwende vormgeving een rode draad vormde.

Yvònne Joris droeg haar persoonlijke overtuiging ook zichtbaar uit. Elegant, extravagant met hoeden en sieraden getooid, stond ze letterlijk voor datgene waarin ze geloofde. Haar eigen sieradencollectie weerspiegelt dit beeld; naast werk van toonaangevende, internationale makers (die we ook in de museale collectie aantreffen) is bijvoorbeeld ook‘costume jewellery’ ruim vertegenwoordigd.

 

Geschiedenis museum

De schenking van de collectie Joris, gekoppeld aan de koerswijziging van het museum, vormt aanleiding de eigen geschiedenis nader te onderzoeken. Naast de vele opzienbarende en soms baanbrekende tentoonstellingen en aankopen uit de ‘periode Joris’is er speciaal aandacht voor de langdurige en roerige zoektocht naar een passende locatie voor nieuwbouw van het museum.

Ontwerptekeningen en maquettes van heel vroege plannen van Gerrit Rietveld tot het bijna gerealiseerde citadelplan van Bořek Šípek zullen voor het eerst in lange tijd weer te zien zijn. Deze kleine presentatie wil de ontwikkeling en de prestaties van het museum in de afgelopen zes decennia niet slechts belichten, maar ook aantonen dat design altijd onderdeel van het institutionele DNA is geweest.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een (dubbelbandige) publicatie gewijd aan deze schenkingen. Auteur Titus Eliëns vervlecht daarin het verhaal van Yvònne Joris’ tijd bij hetmuseum nadrukkelijk met de geschiedenis van de instelling zelf. Conservator Fredric Baasbeschrijft hoe Benno Premsela’s opvattingen over kunst en vormgeving zijn te traceren in degeschonken keramiekcollectie.