17 september 2022 11.00 — 17.00 uur

Workshop Elisa van Joolen: PORTAL 012

Workshop — Sneakers Under Construction

Ontwerper Elisa van Joolen heeft als onderdeel van de presentatie Sneakers Under Construction samen met het Young Design Team een nieuwe editie van PORTAL (2017 – heden) ontwikkeld. In deze unieke masterclass editie van PORTAL krijg je de kans je om je onder te dompelen in de ontwerp- en onderzoekspraktijk van Elisa van Joolen. De dagvullende intieme workshop is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel krijg je van Elisa de kneepjes van het vak bijgeleerd en bespreek je samen teksten, videos en objecten om inzicht te krijgen in haar onderzoekspraktijk. In het tweede deel van de dag gaan jullie samen praktisch aan de slag met het onderzoek en het ontwerp. Het Young Design Team zorgt voor de lunch.

Dit zal de 12e versie zijn van Elisa’s PORTAL workshops. Zoals in andere edities staat het onderzoek naar waarde van kleding centraal; deelnemers worden gevraagd om een ​​kledingstuk uit te trekken, voor zich neer te leggen op één groot doek en met tape te omlijnen. In het Design Museum zal de focus liggen op sneakers. Deelnemers beantwoorden vragen over de omlijnde sneaker, bijvoorbeeld over herkomst, materiaal, eigendom en (emotionele) waarde. Vervolgens verbindt de groep samen met Van Joolen de sneakers met vergelijkbare kenmerken met kleur-gecodeerde tape. De kruisende lijnen op het PORTAL-doek tonen een chaotisch samenspel van elkaar snijdende persoonlijke verhalen. Het resultaat is een collectief canvas, waarop de verschillende gekleurde lijnen laten zien dat in onze sneakers een spoor van verbindingen tussen persoonlijke, economische, sociale, culturele en politieke gebieden huist.

Portal 005 (2019), various dimensions, Galeri F15, Moss, Norway. Foto Elisa van Joolen

Elisa van Joolen
De in Amsterdam woonachtige ontwerper en kunstenaar Elisa van Joolen (NL/IT) is geïnteresseerd in de verhalen die schuilgaan achter onze kleding. Wat zijn de sociale en economische structuren waarin ogenschijnlijk alledaagse ontwerpen tot stand komen? Haar werk is onder andere getoond bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Arnhem Fashion Biennial, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, 5th Brazilian Design Biennial in Florianopolis, Museum fur Kunst und Gewerbe in Hamburg, OCAT Art Terminal in Shenzhen and West Bund Art Center in Shanghai. Elisa is medeoprichter van “ Warehouse | a place for clothes in context” in Amsterdam. Momenteel is haar werk te zien in Design Museum Den Bosch in de tentoonstelling Sneakers Unboxed.
www.elisavanjoolen.com

Young Design Team
Deze workshop is georganiseerd door het Young Design Team. Deze nieuwe afdeling van het museum ontwikkelt tentoonstellingen, presentaties en publieksprogramma’s voor een jong en divers publiek. Daarbij ligt de focus op jonge makers, jonge gebruikers en de hedendaagse maatschappij.

Voor deze masterclass richten zij zich met name op jonge makers en creatieve studenten met een artistieke intresses, maar uiteraard is iedereen welkom! Voor vragen over toegankelijkheid kan je contact opnemen via youngdesignteam@designmuseum.nl.