Over Design Museum Den Bosch

Een nieuwe naam voor een bekende plek.

Eigenlijk is het niet meer dan logisch: al sinds de jaren ‘80 presenteerde Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch design en vormgeving in bijzondere en succesvolle exposities. We bouwden een unieke keramiek- en sieradencollectie op en schonken doorlopend ruim aandacht aan de toegepaste kunsten: Dutch designers als Bart Hess, Wieki Somers, Maarten Baas en Scholten & Baijings, maar ook internationale vormgevers als Ettore Sottsass, toonden hier hun werk.

Nu, in 2018, is het tijd om te kiezen voor een naam die beter past bij dat profiel: Design Museum Den Bosch. Zodat publiek weet wat het kan verwachten. En helder is dat design het hart vormt van dit museum.

En meer. Design Museum Den Bosch kijkt namelijk verder, voorbij de ontwerpen. We tonen ook de invloed van design op ons dagelijks leven, vertellen het verhaal erachter. We belichten de culturele betekenis en de rol van vormgeving in de geschiedenis, nu en in de toekomst.

Zo laten we zien dat design altijd een oorsprong kent. En steeds tot nieuwe ontwikkelingen leidt. Zoals bijvoorbeeld in de tentoonstelling over het radicale Italiaanse design tussen 1960 en 1980. En California: Designing Freedom, waarmee we aantonen dat vijftig jaar Californisch design (nog steeds) van grote invloed is op ons dagelijks leven.

De doelstelling van Design Museum Den Bosch is het belichten, bediscussiëren en benutten van de culturele betekenis van vormgeving, waarbij het design van de twintigste en eenentwintigste eeuw wordt verzameld en gepresenteerd en de geschiedenis, de actualiteit en de toekomstgerichte kwaliteit van design met elkaar worden verbonden.