Design for the Real World

Social Label

26 november 2020
Video

De tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ gaat over de ideeën en het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998). Zijn beroemde boek ‘Design for the Real World: Human Ecology en Social Change’ (1971) staat voor een radicale visie op ontwerpen waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie.

Maar hoe staan we er een halve eeuw later voor? Zijn hedendaagse ontwerpers nog steeds (of weer opnieuw) bezig met deze thema’s? In deze serie filmpjes reageren ontwerpers op citaten van Victor Papanek, om erachter te komen of zijn ideeën nog steeds relevant zijn.

In de tweede aflevering ontmoet je Petra en Simone, het duo achter Social Label.  Met Social Label werken ze via design met betekenis aan een nieuwe kijk op arbeid, meedoen en samenleven. Samen met topontwerpers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt creëren ze bijzondere producten. Hoe verhouden zij zich tot de denkbeelden van Victor Papanek?

Met dank aan Smart Media Productions voor de productie van deze serie.