Radical Austria | Everything is Architecture

Prototypen

10 juni 2021
Artikel

Deze tekst van Bart Lootsma is afkomstig uit de catalogus van de tentoonstelling. Klik hier voor de volledige catalogus.

De prototypen van Walter Pichler zijn perfect uitgevoerde en functionerende meubels en gebruiksvoorwerpen. Door bepaalde effecten van het gebruik van dagelijkse objecten te benadrukken, laten deze prototypen de kille en ver­vreemdende werking ervan zien.

Walter Pichler, Kleiner Raum – Prototyp 4, 1968. Foto: Christian Skrein. Met dank aan Wien Museum, Wenen.

Bijvoorbeeld de isolatie van je directe omgeving bij het kijken naar de televisie of het luisteren naar de radio. Volgens Pichler verbinden moderne media en gebruiks­voor­werpen mensen niet, maar vergroten ze juist de afstand, zowel sociaal als fysiek. Apparaten nemen de rol van de andere mens over.

Walter Pichler, textiel: Elisabeth Campos, Schlafsaal, 1968 (detail). Estate Walter Pichler, met dank aan Gallery Elisabeth & Klaus Thoman, Innsbruck/Wenen.

Pichlers slaapzaal bevat weliswaar drie bedden, maar er is geen direct contact mogelijk als je in een bed zou gaan liggen. Elk bed heeft zijn eigen radio of dildo ingebouwd. In een ander werk krijgt een telefoon zijn eigen altaar met tabernakel. Zo laat Pichler zien dat alledaagse voorwerpen als meubels en apparaten onze handelingen reduceren tot een lege cultus.