19 september 2023 t/m 21 januari 2024

Sigrid Calon – Everyday Tools

Bezoektijd: Gemiddeld (10 minuten)

Het werk van Sigrid Calon (1969) laveert tussen autonome kunst, design en grafische vormgeving en oogt kleurrijk, modernistisch en fris. Haar stijl wordt gekenmerkt door een grid waarbinnen ze met patronen, kleuren en vormen speelt. Dat is goed te zien in haar kunstenaarsboeken en risoprints.  Ook maakt ze objecten in textiel, murals en ruimtelijke installaties. Altijd staat het spelenderwijs onderzoeken van de essentie en zeggingskracht van materialen voorop.

In de zomer van 2022 verbleef Calon drie maanden in Arita (Japan), waar ze de kans kreeg om speciale keramische technieken te leren. Design Museum Den Bosch heeft een serie van zeven porseleinen objecten aangekocht die zijn ontstaan tijdens deze werkperiode. De vormen van mallen en steunen die de pottenbakkers gebruiken, gecombineerd met invloeden uit de omgeving zoals rotsen, bepaalden de vormen van deze objecten. De vormen werden gedraaid door meester-pottenbakker Hara san op aanwijzing van Sigrid Calon. Zij bracht vervolgens zelf de kleurrijke beschildering aan.

 

In deze presentatie tonen we ook Everyday Tools Series 3. De vormen van deze porseleinen plaatjes verwijzen naar metalen pottenbakkersgereedschap. De gekleurde stippen refereren aan Calons risoprints en zijn het resultaat van haar experimenten met glazuur, waarbij ze kleuren over elkaar heen legt. Dat hierbij soms ‘foutjes’ (zwarte vlekken) ontstaan, vindt Calon niet erg: deze kunnen juist interessant zijn.

Deze presentatie werd samengesteld door conservator Marte Rodenburg. De grafische vormgeving werden verzorgd door Sigrid Calon. De kast werd ontworpen door Peter Hopman van Bureau Lakenvelder in samenwerking met GoGo Plastics.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van onze vrienden en partners.