13 oktober 2018 t/m 17 februari 2019

Toen Emmy, nu Gijs

In 2010 verwierf het Design Museum Den Bosch een belangrijk gedeelte van de nalatenschap van de ontwerpster Emmy van Leersum. Ter gelegenheid van 10 jaar aankopen van de Vereniging Rembrandt tonen we naast enkele ontwerpen van Emmy van Leersum een kleine selectie werk van Gijs Bakker, haar partner tot haar vroege dood in 1984.

Toen Emmy, nu Gijs

In 2010 verwierf Design Museum Den Bosch mede met steun van de Vereniging Rembrandt een collectie van 90 sieraden van Emmy van Leersum (1930-1984). Naast ons museum kregen ook vele andere musea in Nederland steun van deze vereniging om hun collecties verder te verrijken. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Vereniging Rembrandt vindt het programma ‘Als kunst je lief is’ plaats. Een programma vol tentoonstellingen en presentaties verspreid over het land. Toen Emmy, nu Gijs maakt hier met trots onderdeel van uit.

Design Museum Den Bosch werd door de Vereniging Rembrandt in staat gesteld om een vrijwel volledig oeuvre aan te kopen van Emmy van Leersum, één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse sieraadvormgevers. Vanwege de (museale) kwaliteit, historische betekenis en omvang van deze collectie was dit een uitgelezen kans. In de aankoop zijn naast zeldzame vroege sieraden ook talloze prototypes, experimenten en sleutelstukken aanwezig. Het bijbehorende documentatiemateriaal stelt ons in staat om de beweegredenen van de maakster te onderzoeken en te begrijpen. In de presentatie wordt een greep uit het brede werk van Emmy aan het publiek getoond.

Naast werk van Emmy is ook werk van Gijs Bakker te zien. Gijs was Emmy van Leersums partner tot aan haar dood in 1984. Samen vormden zij een twee-eenheid die in de jaren ’60 een revolutie binnen de sieraadvormgeving teweeg bracht met hun industrieel ogende, abstracte sieraden. Na de dood van Emmy ontwikkelde Gijs zich tot een veelzijdig en internationaal gerenommeerd ontwerper. Design Museum Den Bosch volgt de ontwikkeling van zijn nog immer uitbreidend oeuvre op de voet.