6 april 2019 11.00 uur

Expertmeeting Kunst en Onderwijs

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en kunsteducatie. Is er in het schoolsysteem ruimte voor de onvoorspelbare ontmoeting met kunstenaars, en wat levert zo’n ontmoeting op? Onderdeel van het project ‘I Like School and School Likes Me’.

In juni 2017 stuurden Theater Artemis en Design Museum Den Bosch een flyer aan scholen met de vraag: Omarmt uw school het onbekende? Dit was de aankondiging van het kunstproject I Like School and School Likes Me. Het plan, geïnspireerd door de performance van Joseph Beuys I like America and America likes me, was om een kunstenaar drie dagen en drie nachten op een school te laten verblijven en hen vanuit hun artistieke eigenheid en dagelijkse beslommeringen een verstandhouding op te laten bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. De grote vraag was hoe reageren leerlingen (en docenten) daarop? De ambitie: Een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs.
Een project als een avontuur voor beide kanten: voor kunst en voor onderwijs. Het liet zich vooraf niet vastleggen in plannen of roosters, niet vangen in vooropgestelde doelen en opbrengsten.

Nu, na 9 uitvoeringen op verschillende scholen met steeds andere kunstenaars, blikken we terug. Dat doen we met in een presentatie van het project in het Design Museum Den Bosch van 5 april t/m 12 mei 2019. We starten met een dag met jongeren en kunstenaars en het minifestival NABLIJVEN op vrijdag 5 april. En we organiseren deze expertmeeting op zaterdagochtend 6 april om samen te reflecteren.

De EXPERTMEETING is bedoeld voor kunsteducatoren, kunstvakdocenten, docenten en studenten van kunstvakopleidingen en docentenopleidingen en anderen die geïnteresseerd zijn in kunst en kunsteducatie. Maar ze is natuurlijk ook toegankelijk voor anderen, geïnteresseerd in onderwijs, kunst, kunst in interactie of in de openbare ruimte.

Programma:
11.00u We starten met de vertoning van 2 van de films van het project.
11.30u Gesprek, met een panel van verschillende betrokkenen:

  • Jan Staes, studieleider master Kunsteducatie Fontys Kunsten en onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Johan Pas, doctor in de kunstwetenschappen, hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Melanie Pardoel, filmer van de documentaires
  • Peter Fengler, een van de deelnemende kunstenaars
  • Liesbet Swings, initiatiefnemer van het project, Theater Artemis
  • Ids Worst, afdelingsleider, Lindecollege, Wolvega
  • Jonneke Reeser, cultuurcoördinator, Heerbeeck College, Best
  • Dennis Molendijk, moderator

13.00u eind, ruimte om de presentatie te bezoeken en naar de andere films te kijken.
Locatie: Designmuseum Den Bosch

Kosten: €5,-. Koop hier kaarten voor de EXPERTMEETING