1 maart 2020 13.30 uur

Keurkinderen – Hitlers elitescholen in Nederland

Lezing — Design van het Derde Rijk

Uit de meest superieure kinderen van het Germaanse ras moest een nieuwe elite worden opgekweekt, de perfecte opvolgers van de zittende leiders van het Derde Rijk. Twee van de scholen die daarvoor moesten zorgen stonden in Nederland: die voor jongens in Valkenburg aan de Geul, die voor meisjes in Heythuysen. Paul van der Steen beschrijft in een lezing de idealen van deze opleiding voor de toekomstige voorhoede en vertelt over de dagelijkse gang van zaken, het geblunder en de loop van de oorlog die alles veranderde. Niet in het minst voor de kinderen, die hun leven zagen kantelen.

Paul van der Steen (1969) is journalist voor onder meer NRC Handelsblad, Trouw, De Limburger, het Historisch Nieuwsblad en cultureel maandblad Zuiderlucht. Als historicus schreef hij behalve ‘Keurkinderen. Hitlers elitescholen in Nederland’ (2009) de boeken ‘Cals. Koopman in verwachtingen 1914-1971′ (2004), ‘Ware grootheid, schamele kleinte. Twee eeuwen Nederland‘ (2013), ‘Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog’ (2014) en ‘De ongehoorde helft. De eerste vrouwen op het politieke pluche’ (2019).

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier.

Let op: de tentoonstelling is vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.