7 juli 2019 14.00 uur

Lezing Modern Nederland: De Dienst Esthetische Vormgeving PTT en Schiphol

Lezing — Modern Nederland 1963 – 1989

De tentoonstelling Modern Nederland laat zien hoe vormgeving in de periode 1963- 1989 gekenmerkt wordt door heldere vormgeving en abstracte vormen gecombineerd met contrasterende kleuren en veel wit, zwart en grijs. Duidelijk en herkenbaar. Zo herkenbaar dat het op den duur misschien niet eens meer opviel, maar vanzelfsprekend was geworden. Heel Nederland werd gewoon modern, met een modern landschap, moderne treinen en luchthavens, moderne cijfers, letters en logo’s voor moderne mensen.

De lezingenreeks Modern Nederland laat zien dat dit moderne Nederland helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Ieder college duurt ongeveer 75 minuten. Toegang is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs (Museumkaart of ticket).

Zondag 7 juli: De Dienst Esthetische Vormgeving PTT en Schiphol door Luc Goderie
In de tentoonstelling Modern Nederland komen een aantal case studies aan bod die het netwerk van overheid, ontwerpers, bedrijven en opleidingen dat zo kenmerkend voor deze periode is, laten zien. In dit college focussen we op twee van deze onderwerpen. De PTT en Schiphol. De PTT was als opdrachtgever invloedrijk in het Nederlandse ontwerpveld door hun bijzondere ‘dienst esthetische vormgeving’. De dienst schreef opdrachten uit voor het ontwerp van communicatie-uitingen en natuurlijk postzegels, maar was ook verantwoordelijk voor (interieur)architectuur en bouwde daarnaast een aanzienlijke kunstcollectie op. Ook Schiphol is prominent aanwezig in de tentoonstelling. Begin jaren 60 bleek door de groei van de toeristenluchtvaart de bouw van een nieuwe moderne nationale luchthaven noodzakelijk. Interieurarchitect Kho Liang Ie werd gevraagd de inrichting van het gebouwencomplex voor zijn rekening te nemen. Benno Wissing van het ontwerpbureau Total Design zorgde voor de bewegwijzering, een specialisme wat toen nog in de kinderschoenen stond. In 1967 werd Schiphol geopend en internationaal meteen beschouwd als een van de meest doelmatig vormgegeven luchthavens.

Zie ook de andere colleges in deze reeks:

Zondag 16 juni om 14 uur: Totaal modern – Wim Crouwel en Total Design door kunst- en architectuurhistoricus Katherine Rosmalen

Vrijdag 2 augustus om 13 uur: Het moderne Nederlands landschap – vormgeving op grote schaal door kunst- en architectuurhistoricus Katherine Rosmalen (met excursie Provinciehuis Noord-Brabant van Hugh Maaskant)

Zondag 18 augustus om 14 uur: Maximaal modern in Minimal Art en design door kunsthistoricus Anne Weijers