16 juni 2019 14.00 uur

Lezing Modern Nederland: Totaal Modern – Wim Crouwel en Total Design

Lezing — Modern Nederland 1963 – 1989

De tentoonstelling Modern Nederland laat zien hoe vormgeving in de periode 1963- 1989  gekenmerkt wordt door heldere vormgeving en abstracte vormen gecombineerd met contrasterende kleuren en veel wit, zwart en grijs. Duidelijk en herkenbaar. Zo herkenbaar dat het op den duur misschien niet eens meer opviel, maar vanzelfsprekend was geworden. Heel Nederland werd gewoon modern, met een modern landschap, moderne treinen en luchthavens, moderne cijfers, letters en logo’s voor moderne mensen.

De lezingenreeks Modern Nederland toont dat dit moderne Nederland helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Ieder college duurt ongeveer 75 minuten. Toegang is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs (Museumkaart of ticket). Aanmelden kan hier: aanmelden@designmuseum.nl.

Zondag 16 juni om 14 uur: Totaal modern – Wim Crouwel en Total Design

Niet alleen het logo van Randstad (Ben Bos) en de bewegwijzering van Schiphol maar ook de huisstijl van Stedelijk Museum Amsterdam of de Bijenkorf kwamen uit de koker van Total Design. Opgericht in 1963 als ‘Associatie voor Total Design NV’ door ontwerpers Wim Crouwel, Benno Wissing en Friso Kramer en de broers Paul en Dick Schwarz werd Total Design in de jaren zestig en zeventig een in invloedrijk en toonaangevend bureau dat veel ontwerptalent en grote opdrachtgevers aan zich wist te binden. Misschien was het ook wel het eerste echte moderne ontwerpbureau in Nederland dat vanuit multidisciplinair teamwork nadacht over het ontwerpen van een visuele identiteit door het inzetten van  logo’s, briefpapier, kleurgebruik en lettertypes.

Zie ook de andere colleges in deze reeks:

Zondag 7 juli om 14 uur: De Dienst Esthetische Vormgeving PTT en Schiphol als ontwerp  door maker-verteller Luc Goderie

Vrijdag 2 augustus om 13 uur: Het moderne Nederlands landschap – vormgeving op grote schaal door kunst- en architectuurhistoricus Katherine Rosmalen (in combinatie met excursie Provinciehuis Noord-Brabant van Hugh Maaskant)

Zondag  18 augustus om 14 uur: Maximaal modern in Minimal Art en design door kunsthistoricus Anne Weijers