8 oktober 2023 15.00 — 16.30 uur

Liefde in tijden van Tinder

Liefdesles — Ontworpen liefde

Wat is ghosting? Waarom vind je de liefde van je leven wel of niet op Tinder? Wat is nou eigenlijk goede seks? En welke muziek hoort daarbij? Je ontdekt het in de serie Liefdeslessen van Design Museum Den Bosch.

In deze serie lezingen geven liefdesexperts je lessen in de liefde. Iedere maand vertelt een wetenschapper over hun onderzoek naar de liefde, en krijg je een stoomcursus op een bepaald liefdesvlak. Of je nou je eerste stappen zet op het pad van de liefde of een volleerd ontdekkingsreiziger bent; iedereen heeft wel baat bij wat liefdeslessen!

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Liefde in tijden van Tinder met dr. Elisabeth Timmermans

Sinds de lancering van Tinder in 2012 kent online dating een enorme opmars. Of je nu thuis op de bank zit of met vrienden wat drinkt in een bar, via je smartphone heb je altijd toegang tot potentiële partners. Maar wat doet dat eigenlijk met onze kijk op de liefde? Kan je nog wel de juiste keuze maken als er zó veel keuze is? En in hoeverre willen die datingapps eigenlijk dat we de liefde van ons leven tegen het lijf lopen? Klopt het dat ze algoritmes ontwikkelen die ons juist om de tuin proberen te leiden? En hoe behandelen we elkaar eigenlijk op die datingapps? Waarom ghosten we elkaar alsof het niets voorstelt? Deze vragen beantwoordt dr. Elisabeth Timmermans tijdens deze interactieve liefdesles aan de hand van haar onderzoek naar dating apps.

Over dr. Elisabeth Timmermans

Dr. Elisabeth Timmermans behaalde haar doctoraat in de sociale wetenschappen aan de KU Leuven (2017). Ze doet onderzoek naar de invloed van technologie op onze relaties. Sociale media en mobiele datingapps zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ze vormen de manier waarop wij denken over daten en relaties. Timmermans vatte haar onderzoek en persoonlijke ervaringen samen in haar boek Liefde in tijden van Tinder. Het boek kwam uit in 2019 en kreeg veel media-aandacht. In 2022 behaalde Timmermans haar master in de klinische psychologie met grote onderscheiding. Momenteel werkt ze als klinisch psycholoog in Elim, een residentieel centrum voor psychotherapie.

dr. Elisabeth Timmermans, foto door Carmen De Vos