5 maart 2022 11.30 — 13.00 uur

Nieuw bloed, de poëzie van horror

Lezing — GOTH – Designing Darkness

Vrouwelijke regisseurs in hedendaagse cinema

Lezing met filmfragmenten  door hoogleraar filmwetenschap Patricia Pisters

Horror is lang niet altijd serieus genomen in de cinema, sinds deze eeuw maakt het genre een interessante transformatie door. Horror is simpelweg niet meer weg te denken uit onze beeldcultuur. Als we dieper op deze ontwikkeling inzoomen, zien we dat steeds meer vrouwelijke filmmaaksters zich de esthetiek en genreconventies van de horrorfilm hebben toegeëigend.

Tijdens deze lezing werpt Patricia Pisters, hoogleraar Film, Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, een nieuw licht op het horrorgenre bezien door de ogen van vrouwelijke cineasten. De wraakzuchtige vrouwen, dorstige vampiers, wellustige heksen, griezelige moeders en vrouwelijke Frankenstein-monsters in deze films illustreren hoe een nieuwe generatie vrouwelijke filmmakers een verfrissend perspectief op de horrorfilm brengt. Patricia Pisters laat zien hoe zij de zeggingskracht en het emotionele spectrum van het horrorgenre in de afgelopen jaren aanzienlijk hebben vergroot.

Patricia Pisters is als hoogleraar Film, Media en Cultuur verbonden aan het departement Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef  New Blood in Contemporary Cinema: Women Directors and the Poetics of Horror (2020).

Kosten €7,-

Bestel hier je tickets

Still uit Julia Ducournau’s debuutfilm Raw