6 juni 2024 15.30 uur

SAVED#10: Teun Zwets

Lezing en artist talk

Waar vind je, als jonge ontwerper of kunstenaar, inspiratie? Hoe beïnvloedt dit je creatieve proces? En hoe kan je favoriete meme jouw werk inspireren? Tijdens deze editie van SAVED vertelt ontwerper Teun Zwets alles over zijn inspiratie en maakproces aan de hand van door hem verzamelde beelden.

Bestel hier je ticket

Teun zwets zittend aan een door hem ontworpen tafel in zijn studio omringd door kleurrijke meubels.

Foto: Eigen Huis & Interieur, fotografie Kaatje Verschoren voor het artikel van Marianne van Dodewaard.

Teuns werk wordt gekenmerkt door speelsheid, felle kleuren en onverwachte materiaalkeuzes die bepalend zijn voor de vorm van zijn interieurobjecten. Zijn inspiratie vindt hij dan ook vooral in uiteenlopende grondstoffen: “Ik gebruik veel materiaal dat mensen weggooien. De schoonheid van andermans afval vind ik geweldig. Overal ter wereld gooien mensen hun afval in de natuur en op straat. Er is zoveel potentieel gebruik van het materiaal op straat dat mensen niet zien.”

Maar hoe maakt Teun de stap van afval naar een stoel, kast of klok? In zijn hoofd is het vooral chaotisch, maar zodra hij met zijn handen bezig is, ontstaat er volledige concentratie. Hij werkt intuïtief en hands-on. Door dingen te maken komt hij erachter wat wel en niet functioneert en ook daarin helpt het werken met afgedankte spullen: “Door gratis en weggegooid materiaal te gebruiken, gaat het proces van maken gemakkelijker, omdat je niet bang bent om materiaal te verspillen. Het is al afval. Als er iets niet lukt, verlies je alleen maar tijd.”

Een blauwe, houten hotelkamer met eenpersoonsbed ontworpen door Teun Zwets voor Hotel Piet Hein Eek.

Tijdens SAVED#10 vertelt hij meer over materiaal als inspiratie, zijn creatieve proces en het starten van een eigen design studio.

Programma
15:30-16:00 Inloop met drankje (inbegrepen)
16:00-17:00 Gesprek tussen Teun Zwets en Lydia van der Made (Design Museum Den Bosch)
17:00-17:30 Borrel (inbegrepen)

In 2014 studeerde Teun Zwets af aan Sint Lucas Boxtel en in 2020 aan Design Academy Eindhoven met zijn project Teunland. In de jaren daarna ontwierp hij een kamer in hotel Piet Hein Eek, ging hij samenwerkingen aan met G-star en Lensvelt en schreef Elle over hem: “Als je de naam Teun Zwets niet kent, mis je iets”.

Young Design
SAVED wordt georganiseerd als onderdeel van het Young Design programma. Deze afdeling van het museum ontwikkelt tentoonstellingen en publieksprogramma’s voor een jong en divers publiek. De focus ligt op jonge designmakers, jonge designgebruikers en de hedendaagse samenleving.

Bestel hier je ticket