16 april 2023 14.00 — 16.00 uur

Wie is de snelste onder water?

Familiecollege — Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang

Duik met de hele familie in het diepe met mariene bioloog Werner de Gier van Naturalis. Werner is expert op het gebied van dieren die in zee leven. Aan de hand van echte schelpen, objecten uit de tentoonstelling en opdrachten voor de hele familie kom je meer te weten over de snelste (en langzaamste!) dieren van de zee.

Onderwaterdieren passen zich constant aan hun omgeving aan: om snel weg te kunnen zwemmen als hun vijand eraan komt, om extra veel voedsel te kunnen vinden of juist om zich heel goed te kunnen verstoppen. Werner de Gier weet alles van dit soort aanpassingen. Want waarom is het eigenlijk handig als dieren onder water heel snel kunnen zijn? En waarom zijn andere dieren zó geëvolueerd dat ze juist heel langzaam zijn?

Tijdens de familiecolleges is iedere groep met verschillende leeftijden welkom: twee (pleeg)ouders met hun kinderen, maar ook een suikertante met een nieuwsgierig nichtje, of twee opa’s met hun kleinkind, of een buurmeisje dat haar favoriete buurvrouw meeneemt! Tijdens het familiecollege hoef je niet de hele tijd te luisteren: je doet ook kleine ontwerpopdrachten, denkt samen na over de onderwerpen en praat mee. Bij je ticket hoort ook een bezoek aan het museum, dat kan je zelf net voor of na het familiecollege doen. Het familie college is geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar.

Werner de Gier is onderzoeker en mariene bioloog bij Naturalis. Hij stuurde eerder in Leiden, waar hij samen met anderen al een paar nieuwe garnalen ontdekte (en een daarvan vernoemde hij naar de Hobbit!). Bij Naturalis doet hij vooral onderzoek naar krabben en garnalen die leven op koraalriffen. Hij kijkt daarbij naar de manier waarop deze dieren zich aanpassen aan hun omgeving.

Duikende zwemmer. Foto via Alamy Stock Photo.