GOTH - Designing Darkness

De beste bingewaardige GOTH-series

14 oktober 2021
Artikel
Achtergrond
Tips

Wat maakt een ultieme goth-serie? Natuurlijk zien we graag vampiers en heksen in ondoordringbare bossen of verlaten kastelen. Maar dat is niet genoeg. Een echt goede goth-serie is niet alleen qua inhoud, maar ook in beeldtaal goth: de duisternis wordt gevierd, niet het lichte leven maar de donkere onderbuik van de wereld staat centraal.

Goth-series zijn de perfecte manier om de onttoverde moderne maatschappij te ontvluchten en jezelf melancholisch te verliezen in onuitsprekelijke geheimen, zwarte magie en diepe betekenis. Met andere woorden: met onderstaande kijktips kom je deze winter wel door. Alle series zijn te zien op Netflix, de meest gebruikte streamingdienst van Nederland. Natuurlijk zijn er nog veel meer geweldige goth-series te bedenken, zie dit artikel daarom vooral als een goed startpunt voor je gotische televisiereis.

Old School Gothic

Dracula is een driedelige serie van het iconische schrijversduo Steven Moffat en Mark Gatiss, die we ook kennen van Sherlock en Dr. Who. Net als in die series blijven ze in Dracula enerzijds trouw aan hun bronmateriaal, in dit geval de roman van Bram Stoker, maar bedenken ze er anderzijds ook behoorlijk wat bij. In ieder geval zit deze serie boordevol duistere beeldtaal, bloederige scenes en monsterlijke nonnen. Een echte aanrader voor de fans van ouderwetse goth-series.

Illustratie door: Fairya Arwar

Victoriaanse speurneuzen

Misschien ligt het wel iets te erg voor de hand: als je een goth-verhaal wilt vertellen dat plaats je dat natuurlijk in een victoriaanse stad, bij voorkeur Londen. Maar ja, de combinatie van prachtige jurken, zwartglanzende rijtuigen en aftandse achterbuurten blijft nou eenmaal onweerstaanbaar. Soms zijn deze series direct gebaseerd op de ultieme victoriaanse speurneus Sherlock Holmes, zoals bijvoorbeeld The Irregulars, waarin de straatkinderen die als Holmes’ informanten fungeerden centraal staan.

Soms zijn ze meer losjes geïnspireerd door de verhalen van Arthur Conan Doyle. Denk aan The Alienist waarin de bloederige moord op New Yorkse straatprostitués onderzocht wordt door een psychiater. Of The Frankenstein Chronicles waarin een getroebleerde politiechef het mysterie van een aan de oevers van de Thames aangespoeld aan elkaar genaaid lichaam probeert op te lossen. Benieuwd naar een fantasierijke en victoriaanse versie van ons eigen Amsterdam? Probeer dan eens Shadow and Bone. De hekserij krijg je er gratis bij.

Illustratie door: Fairya Arwar

Welkom in de middeleeuwen

De alternatieve ondertitel van de tentoonstelling GOTH – Designing Darkness had kunnen zijn ‘de herontdekking van de middeleeuwen’. Je hoeft je maar even te verdiepen in de beeldtaal van goth en je ziet overal middeleeuwse motieven opduiken. Daarom is The Witcher in de context van goth een perfecte serie. We zien sexy spierbundel Henry Cavill als monsterjager Geralt of Rivia zich een weg langs middeleeuwse dorpjes vechten, terwijl in een tweede verhaallijn de misvormde Yennefer onderwezen wordt in mysterieuze toverkunsten. En dan is er natuurlijk ook nog een beeldschone prinses. The Witcher werd door critici neergesabeld als de ultieme edelkitsch, maar dat is in de context van goth misschien niet per se een belediging.

Illustratie door: Fairya Arwar

Hedendaagse goths

Niet alle goth-series spelen zich af in de duistere middeleeuwen of victoriaans Londen. Neem bijvoorbeeld The Chilling Adventures of Sabrina, waarin de jonge Sabrina naar een hedendaagse heksenschool gaat en een balans probeert te vinden tussen haar heksenfamilie en haar normale leven. Of de Nederlandse serie Ares, waarin een Amsterdamse studente toetreedt tot een mysterieus geheim genootschap. De serie Trese valt niet alleen in deze categorie omdat het zich in hedendaags Manilla afspeelt, maar ook omdat het een tekenfilmserie is. De detective Alexandra Trese (immer gekleed in een zeer toepasselijke lange zwarte jas) lost misdaden op waarbij bovennatuurlijke krachten de criminele onderwereld raken.

Illustratie door: Fairya Arwar

Gezellig gothic

Soms wil je je onderdompelen in duistere sferen zonder met afgekloven vingernagels of een existentiële crisis naar bed te gaan. Dat is waar The Curious Creations of Christine McConnell perfect voor is. In deze gothic knutselshow maakt Christine McConnell de mooiste spookprojecten, van een spookkoekhuis tot een bloedrode jurk en van een ouijabord van zandkoekdeeg tot duistere kaarsen. Een heerlijke en ietwat verontrustende kruising tussen Sesamstraat, Creatief met kurk en de burlesque-shows van Dita von Teese.

Illustratie door: Fairya Arwar

Een minuut stilte voor Penny Dreadful

Je vraagt je misschien af waar de ultieme, meest perfecte goth-serie ooit gemaakt blijft in deze lijst. Helaas heeft Netflix het briljante Penny Dreadful offline gehaald. Graag een minuut stilte voor dit grote verlies…