Ontworpen liefde

De lustlijst

13 september 2023
Muziek

Speciaal voor de tentoonstelling Ontworpen liefde stelde drie jonge artiesten hun ultieme liefdes-, verbindings-, en lustlijst samen. De lustlijst is samengesteld door Kourosh, een Iraans-Nederlandse rapper en producer.

Kourosh over de lustlijst
Lust is een natuurlijk onderdeel van de mens. Met goden als Hathor en Freya uit de Egyptische en Noorse mythologie werd lust duizenden jaren geleden al erkend. Lust beweegt mee met de tijd en veranderd van gedaante, mede door de veranderingen die de mens doormaakt. De digitalisering van de samenleving speelt hier natuurlijk een rol in. Lust is vaak, maar niet altijd sexueel gedreven. Ten alle tijden zit er iets giftigs, iets wonderschoons en iets lelijks in. Het zit in de kern van de mens en het is een veel voorkomend onderwerp binnen werken als de bijbel en Koran. Was het niet een soort lust dat Eva een hap van de appel deed nemen? Lust is een korte dopamine kick. Lust is krachtig: het korte succes/ gewin kan relaties breken, schulden maken en voor lang werd geloofd dat god als straf voor Eva’s lust de beschaving op de aarde had geplaatst.

Voor deze lust playlist heb ik me gericht op sexy muziek die naar mijn mening onder een film scene kan worden geplaatst waar acteurs voor een kort, sensueel geluksmoment kiezen.

De muziek uit deze lijst is langzamer dan de muziek die ik normaal luister, maar er zit alsnog een pakkend ritme in. Ik denk dat moderne r&b heel vaak een karakter heeft waar lust in zit. Dit komt door de vaak verleidelijke, mysterieuze beats en de teksten die vaak over seks, lust of verdriet – als gevolg van liefde of lust – gaat.

Het lied My Room van Frank Ocean doet me denken aan een boek van James Baldwin, Giovanni’s room. Het boek speelt zich af in Parijs in de jaren zestig en omschrijft het leven van een jonge African- American die naar Parijs verhuist en daar de liefde ervaart en erdoor wordt overrompeld. Er zitten veel giftige verhoudingen in het boek waarvan lust soms de oorzaak van is. Deze track omvat naar mijn mening een lieve lust, lust die naar alle waarschijnlijkheid zal veranderen in liefde.

XOX van IAMDDB is minder onschuldig dan My Room van Frank Ocean, ze nodigt een geliefde uit om de liefde te bedrijven. Ze legt uit waarom ze wilt vrijen. Er is weinig sprake van diepgang of zoetsappigge, vanilla, liefde, het lijkt naar mijn mening op pure lust.