Sneakers Unboxed

Uit de tentoonstelling: duurzaamheid en circulair design

4 mei 2022
Artikel
Industrie
Tentoonstelling

De productie van sneakers veroorzaakt veel CO2-uitstoot, gemiddeld per paar zo’n 13,6 kilo. De meeste sneakers zijn met energie slurpende productiemethoden gemaakt van milieubelastende materialen als synthetische rubber en plastic. Bovendien worden ze aan elkaar geplakt met milieuonvriendelijke lijmsoorten. De omvang van de sneakerproductie neemt daarbij alleen maar toe en miljoenen paren eindigen op de vuilnisbelt. Ze doen er dan tientallen jaren over om te worden afgebroken. Inmiddels zijn er veel hoopgevende projecten in gang gezet om deze problemen aan te pakken. Belangrijk zijn innovatie van materialen en productiemethoden, een gezamenlijke inspanning ten behoeve van reparatie en recycling en een beter inzicht in circulair design.

Innovatie van materialen en productiemethoden

Ontwerpen zonder verspilling en vervuiling en het steeds opnieuw gebruiken van materialen en producten zijn twee grondbeginselen van circulair design. De duurzamere keuzes die sneakermerken maken, zijn onder meer het gebruik van biologisch afbreekbare materialen in het productieproces en de ontwikkeling van minder schadelijke materialen zoals niet-dierlijke leersoorten. Nieuwere merken die in deze industrie beginnen, ijveren voor transparante productieketens en ethische werkmethoden. Het aanpakken van inherente gebreken in productiemethoden gebeurt onder meer door de toepassing van modulaire systemen. Bepaalde onderdelen van een schoen kunnen hiermee gemakkelijker vervangen worden. Op deze manier worden de eerste stappen gezet om in de productieketen het gebruik van lijm en buitensporig reizen en transport te verminderen.

Repareren, Vermaken, Creëren

Zorgvuldig onderhoud van sneakers hoort sinds jaar en dag bij de sneakercultuur. Diensten als customizen, oververven en vermaken nemen in aantal en in populariteit toe. Oude sneakers nieuw leven inblazen staat inmiddels voor veel ontwerpers en producenten hoog op de agenda. Consumenten kunnen zo een rol spelen in circulair design, lang nadat de schoen geproduceerd en gedragen is. Er wordt hard gewerkt aan een rechtvaardiger toekomst voor de sneakerindustrie, bijvoorbeeld door te zorgen voor een grotere diversiteit aan inbreng en door een meer interdisciplinaire benadering van het ontwerpproces.