VMBO

Designworkout

Voor schoolbezoeken gebruikt het museum al geruime tijd de term designworkout in plaats van workshop. Hiermee geven we aan dat het om een programma gaat waarin we leerlingen activeren, waarin ze zichzelf trainen en ontwikkelen. Als docent kies je samen met onze medewerkers welke van onze workouts het beste bij jouw leerlingen past. Tijdens deze workouts wordt gekeken, nagedacht, gepraat, gediscussieerd, geschetst en gemaakt. We werken volgens de principes van Maker-centrered-learning, onder leiding van museumdocenten die gebruik maken van Thinking routines.

Club Zien

Club Zien is een samenwerkingsverband tussen 5 Brabantse musea. Het doel: de musea toegankelijker maken voor vmbo-leerlingen. Bij Club Zien worden vmbo-leerlingen, docenten en museumdocenten betrokken bij de ontwikkeling van deze museumlessen. Hierdoor sluiten de museumlessen naadloos aan op de behoeften en belevingswereld van de leerlingen én op de leerdoelen en competenties van de schoolvakken. Binnen Club Zien worden twee museumlessen aangeboden: Ogenschijnlijk en Opzicht.

Ogenschijnlijk: bekijk design door de ogen van muziek en geluid.

Hoe beïnvloedt wat je hoort ook wat je ziet? Hoe combineren geluiden die je dagelijks hoort met objecten in het museum? Past deze muziek goed bij het werk waar je naar kijkt? Kun je zelf een soundtrack van een object maken? Met silent disco koptelefoons op worden leerlingen uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan en de koppeling te maken tussen wat ze horen en wat ze zien.

Lees meer

Opzicht: kies zelf opdrachten en objecten uit waarmee je je blik verruimt.

Hoe combineer je verschillende disciplines, die bij ckv aan bod komen, met elkaar in het museum? In deze museumles gaan leerlingen onder begeleiding van een museumdocent aan de slag met theater, design, fotografie, film, muziek, en erfgoed in het museum.

Lees meer