14 september 2020

Eerste Stokroos BodyDrift Stipendium voor ontwerper Frank Kolkman

Met grote trots maken Design Museum Den Bosch en Stichting Stokroos bekend dat Frank Kolkman de eerste ontvanger van het Stokroos BodyDrift Stipendium is. Het stipendium stelt ontwerpers in staat om werk te ontwikkelen rond het thema Posthuman, en dit in Design Museum Den Bosch te tonen.

De tentoonstelling BodyDrift Anatomies of the Future. Design Museum Den Bosch. Foto Ben Nienhuis

De tentoonstelling BodyDrift Anatomies of the Future. Design Museum Den Bosch. Foto Ben Nienhuis

Frank Kolkman ontwerpt op het snijvlak van technologie en het menselijk lichaam. Dat maakt hem de perfecte ontvanger van het eerste stipendium. Momenteel toont de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future in Design Museum Den Bosch zijn Dream Machine en Open Surgery. Het werk dat Kolkman maakt in het kader van het stipendium zal in de zomer van 2021 in het museum te zien zijn.

Het Stokroos BodyDrift Stipendium

Jaarlijks en gedurende vier jaar krijgen jonge makers middels dit stipendium de kans eigen werk te maken en te exposeren in Design Museum Den Bosch. Het stipendium kent een thematische opdracht: Posthuman. We vragen de designer om te reflecteren op dit thema maar laten haar of hem daarin verder vrij. Posthuman staat voor het idee dat wetenschap en technologie grote invloed hebben op de manier waarop we tegen ons lichaam aankijken. De grens tussen technologie, het menselijk lichaam en design vervaagt in onze huidige maatschappij steeds meer. Deze thematische opdracht nodigt de ontwerper dan ook uit om na te denken over de toekomst van het menselijk lichaam. Timo de Rijk, directeur van Design Museum Den Bosch: “Wij hebben de ambitie om technologische ontwikkelingen te volgen in relatie tot het menselijk lichaam. Onze wereldberoemde collectie moderne sieraden die het lichaam vervormden is daarvan al een startpunt.”

 

 

 

 

Technologie geeft nieuwe perspectieven op wat het betekent om mens te zijn

Frank Kolkman over het stipendium: “Ik ben natuurlijk ontzettend blij met het stipendium van Stichting Stokroos en Design Museum Den Bosch om nieuw werk te ontwikkelen. Het thema Posthuman sluit heel goed aan bij mijn ontwerppraktijk. Als ontwerper ben ik namelijk geïnteresseerd in onze relatie met technologie. Door middel van ontwerpend onderzoek en het ontwikkelen van experimentele producten en ervaringen probeer ik de kansen en implicaties van moderne technologie en wetenschap zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het spannendste is het als daarbij de technologie nieuwe perspectieven verschaft op wat het betekent om mens te zijn.”

Over Stichting Stokroos

Stichting Stokroos is opgericht door Paul Deiters en ondersteunt sinds 2005 activiteiten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en design. De stichting wil bijdragen aan een samenleving waarin beeldend kunstenaars, ontwerpers en vormgevers een prominente rol spelen en daarom de ontwikkeling van deze doelgroepen faciliteren, onder meer door het toekennen van subsidies, stipendia en ontwikkelingstrajecten.