21 mei 2024

Opening presentatie KlupUp Museumavonturen

Wie weet zijn het de ontwerpers en kunstenaars van de toekomst. Veertien kinderen presenteerden hun werk in Design Museum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum. De opening door de beide museumdirecteuren was op woensdag 15 mei 2024. De presentatie was gratis te bewonderen tot en met 20 mei, in de entreehal van Design Museum Den Bosch.

In een aantal weken bogen de kinderen, in de leeftijd van 8 – 12 jaar, uit Den Bosch zich over de vraag wat het betekent om een ontwerper of kunstenaar te zijn. Waar vinden zij hun inspiratie? Op welke manieren en met welke middelen creëren zij hun werk? En als dat eenmaal af is, waar komt het dan terecht?

Design Museum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum vonden Huis73 in hun wens om kinderen in de Bossche wijken De Hambaken en Nieuw Zuid kennis te laten maken met kunst en design én de wereld van het museum. De workshopreeks van KlupUp, Klup Creatief, Museumavonturen zag het licht en de eerste lichting kunstenaars en ontwerpers presenteert nu hun werk.

Uit De Hambaken deden mee: Vera Confraria Ribeiro, Robin van der Horst, Nouh Zenbi, Jad Saouir, Ayaan Abdule

Uit Nieuw Zuid deden mee: Zayd Abbadi, Arsema Habtemariam, Sarah Ijeh, Tessel Boer, Meryam Oulad Lkadi, Jessie Kok, Madina Bary, Nomi Thijssen, Cato Sengers

Geïnspireerd door kunstenaars Femke Dekkers en Vincent van Gogh, en designers Onno Boekhoudt en Cameron-James Wilson én begeleid door museumdocent Janne Pisters ging deze groep aan de slag. Ze werkten in dezelfde stijl en gaven er hun eigen draai aan. Door het maken van kunstwerken met als doel om die tentoon te stellen, leren de kinderen ook de achterkant van het museum kennen. Als onderdeel van het programma bezochten ze beide musea en ontdekten ze hoe het maken van een tentoonstelling eigenlijk werkt en wat daar allemaal voor nodig is.

Deze presentatie was een onderdeel van een groter project van Design Museum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum, Buurt naar het museum. In deze pilot nodigen wij specifiek mensen uit Bossche wijken De Hambaken en Gestelse Buurt (Nieuw Zuid) uit in het museum voor activiteiten en workshops. Doel is om direct omwonenden en stadgenoten blijvend te betrekken bij wat we doen. De gemeente ‘s-Hertogenbosch maakt het project mogelijk.

 

KlupUp, foto door Evita Copier