Te zien t/m 1 april 2025

Design!

Bezoektijd: Gemiddeld (30 minuten)

Op de begane grond van Design Museum Den Bosch is de permanente presentatie Design! te zien. Aan de hand van 14 verschillende thema’s stap je in de wereld van de vormgeving. De presentatie laat de visie van Design Museum Den Bosch op design zien: design is overal, van iedereen en heeft een grote maatschappelijke impact, in het verleden, het heden en de toekomst. De presentatie is zonder museumticket te bekijken en vormt het perfecte startpunt voor je bezoek aan het museum én een goed gesprek over design.

Bestel tickets

Design is de wereld en de wereld is design!
Je bent de hele dag omringd door design. Het is de sneaker die je draagt, de auto waar je in rijdt, het bestek waar je mee eet en de telefoon waar je mee belt. Design begint bij je eigen lijf: je laat je haren knippen, je traint je spieren, en je versiert misschien wel je huid. Design laat zien wie je bent, wie je wilt zijn en waar je bij wilt horen. En design is van iedereen.

De maatschappelijke betekenis van design
Design heeft een grote maatschappelijke en culturele betekenis. Ons leven wordt bepaald door producten en de mogelijkheden die ze ons bieden. Design is bijvoorbeeld nauw verbonden met technologie. Iedere technologische vooruitgang brengt nieuwe behoeften, kansen en mogelijkheden met zich mee. Niet altijd heeft design een positieve impact op de wereld, het kan ook vernietigende gevolgen hebben voor mens, dier en natuur. En daarmee roept het ethische vraagstukken op over bijvoorbeeld ongelijkheid of vervuiling.

Stap in de wereld van design
Design kan ruimtelijk zijn, maar ook grafisch, je pakt het beet of het is digitaal, en niet zelden maakt het onderdeel uit van een netwerk of systeem. Het woord design gaat zowel over de activiteit ontwerpen, als over het ontwerp als eindresultaat. De ontwerper bepaalt het product dat jij uiteindelijk als gebruiker in handen hebt. Als jij het product vervolgens gebruikt, maak je het onderdeel van jouw wereld en draag je bij aan de betekenis van het ontwerp. Design Museum Den Bosch is de plek waar design vanuit al deze invalshoeken wordt getoond, uitgelegd, verzameld en bevraagd. Om te beginnen bij de presentatie Design!. Hier word je aan de hand van een ruime selectie aan objecten, die direct te maken hebben met het lichaam, meegenomen in de wereld van design.

Ook op de Derde Verdieping
Op de Derde Verdieping, het digitale kennisplatform van het museum, kun je je blik verbreden bij de thema’s van deze presentatie. Experts en liefhebbers delen er vanuit verschillende invalshoeken hun kennis over de onderwerpen. De Derde Verdieping is hier te vinden

De Derde Verdieping

Met dank aan

Deze tentoonstelling werd samengesteld door conservator Anne-Karlijn van Kesteren. Het tentoonstellingsontwerp en de grafische vormgeving werden verzorgd door Frans Bevers en Paulien Berendsen.

Design! is financieel ondersteund door:

het Mondriaan Fonds;

Dioraphte;

BPD Cultuurfonds;

VSBfonds;

Club Design,