1 juni 2019 t/m 18 augustus 2019

Designprijs Noord-Brabant 2019

Design Museum Den Bosch presenteert met trots het werk van vijf talenten uit de Brabantse designwereld in het kader van de Designprijs 2019. De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend door Het Cultuurfonds Noord-Brabant, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper en aan een aankomend talent. Dit jaar is de laureaat textiel- en productdesigner Simone Post. Haar werk is samen met dat van de vier andere genomineerden te zien van 1 juni t/m 18 augustus 2019.

Simone Post met haar werk Post-Vlisco door Jan Jaap van Rijn

Design van de toekomst

Design Museum Den Bosch heeft als doelstelling het belichten en bediscussiëren van de culturele betekenis van vormgeving, waarbij het design van de twintigste en eenentwintigste eeuw wordt gepresenteerd en de geschiedenis, de actualiteit en de toekomstgerichte kwaliteit van design met elkaar worden verbonden. De kandidaten van de Designprijs zijn allemaal op hun eigen manier bezig met de manier waarop vormgeving en samenleving elkaar beïnvloeden, nu en in de toekomst. Zo is Design Museum Den Bosch de perfecte plaats om het werk van deze aankomende talenten te bekijken.

Laureaat Simone Post

Materiaalexperiment, diepgaand onderzoek en liefde voor kleur, prints en ambacht zijn karakteristiek voor het werk van Simone Post. Ze streeft naar duurzame ontwerpen die geworteld zijn in traditie. Haar carrière lanceerde ze met het kleed Post-Vlisco, waarmee de afgekeurde stoffen van textielfabrikant Vlisco nieuw leven ingeblazen worden. Simone Post werkt ook samen met hout- en plasticfabrieken om producten te maken van hun afval. “Recyclen is niets nieuws, maar de grootschalige manier waarop Simone Post dit aanpakt en de techniek waarmee ze dat doet wel”, aldus de jury.

De andere vier kandidaten

Naast werk van Simone Post is ook werk van de andere vier kandidaten te zien. Over hen schreef de jury van de Designprijs 2019: Chloé Rutzerveld weet als food- en conceptdesigner een beweging in gang te zetten en de meest uiteenlopende doelgroepen te stimuleren in creativiteit- van kinderen tot foodies. Théophile Blandet richt zich op nieuwe processen, vaardigheden en technologieën; hij is een rising star die internationaal doorbreekt met zijn art-design. Teresa van Dongen maakt als biodesigner esthetische en duurzaam geproduceerde ontwerpen die ons aan het denken zetten over de natuur en schaarse energiebronnen. Irene Stracuzzi laat met haar cross-over tussen design en datavisualisatie een verhaal zien dat getoond moet worden.

Over de Designprijs

De Designprijs van Het Cultuurfonds Noord-Brabant wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek) en aan een aankomend talent. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal de prijs aan Simone Post uitreiken tijdens de Dutch Design Week, op 20 oktober aanstaande in Designcentrum Kazerne Eindhoven. Aan de Designprijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De jury bestond dit jaar uit Jan Post (voorzitter, bestuurslid en vicevoorzitter Prins Bernhard Cultuurfonds N-B), Wendy Plomp (oprichter, curator en directeur Dutch Invertuals), Berry Eggen (professor Industrial Design Theory TU/e), Annemoon Geurts (designer, initiatiefneemster en curator Designcentrum Kazerne) en Timo de Rijk (directeur Design Museum Den Bosch).

Tijdens de opening van de tentoonstelling Designprijs 2019 sprak Jan Post, juryvoorzitter, een mooie rede. Je kunt deze hier lezen.