5 april 2019 t/m 12 mei 2019

I Like School and School Likes Me

Theater Artemis en Design Museum Den Bosch realiseerden in het grootste geheim het kunstproject ‘I Like School and School Likes Me’. Tussen april 2017 en januari 2019 verbleven op negen middelbare scholen tien verschillende kunstenaars, voor telkens drie dagen en drie nachten.

I like school and school likes me is een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs: wordt het een confrontatie of een dialoog? Filmmaker Melanie Pardoel maakte van elke uitvoering een documentaire. Deze documentaires en de weerslag van het project vormen de bijzondere presentatie I like school and school likes me, die tot en met 12 mei te zien is in het museum.

Van april 2017 t/m januari 2019 vond I like school and school likes me in het grootste geheim plaats op middelbare scholen in Eindhoven, Wolvega, Amsterdam, Culemborg, Oostende (B), Zuid-Scharwoude en Best.

De performance van Joseph Beuys uit 1974: I like America and America likes me vormt voor Liesbet Swings – educatiemaker bij Theater Artemis en initiatiefnemer van het project – een treffende metafoor voor de spannende verhouding tussen kunst en onderwijs. Vanuit hun respectievelijke achtergronden gingen Theater Artemis en Design Museum Den Bosch op zoek naar tien verwante (performance)kunstenaars of ontwerpers die zich wilden laten inspireren tot een vrije herinterpretatie van het werk, met een middelbare school als locatie.
I like school and school likes me is een hedendaagse re-enactment van de performance van Beuys waar een kunstenaar drie dagen non-stop op een middelbare school verblijft. Vanuit diens artistieke eigenheid en dagelijkse beslommeringen, probeert deze een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop?

NABLIJVEN: een minifestival op 5 april

Om 19.30 uur worden twee films vertoond en wordt een korte lezing gegeven over het project. Van 20 tot 23 uur vult het museum zich met live muziek, performances en korte films. Het wordt een bonte avond met performances van jongeren en kunstenaars die meededen aan het project. De avond mondt uit in een feestje met DJ en karaoke. Koop hier kaarten voor NABLIJVEN. 

EXPERTMEETING: kunst en onderwijs op 6 april

Deze bijeenkomst is bedoeld voor kunsteducatoren en alle anderen die geïnteresseerd zijn in kunst en kunsteducatie. Samen bespreken zij of er in het schoolsysteem ruimte is voor de onvoorspelbare ontmoeting met kunstenaars, en wat zo’n ontmoeting oplevert. Met kunsteducatiekenners, deelnemende kunstenaars, docenten van de betrokken scholen, de documentairemaker en de bedenker van het project. Koop hier kaarten voor de EXPERTMEETING

KUNSTENAARS Authentic Boys (Boris van Hoof en Aaike Stuart), Maarten Bel, Ben Benaouisse, Vaast Colson, Peter Fengler, Gerard Herman, Manon van Hoeckel, Toine Klaassen, Mariëlle Videler SCHOLEN Van Maerlant Lyceum Eindhoven, Lindecollege Wolvega, AICS Amsterdam, Lek en Linge college VWO Culemborg, Lek en Linge College HAVO Culemborg, Heerbeeck College Best, De Studio Oostende, CSG Jan Arentsz Langedijk Zuid-Scharwoude FILM Melanie Pardoel CONCEPT Liesbet Swings VORMGEVING PRESENTATIE Theun Mosk CO-PRODUCTIE Theater Artemis, Design Museum Den Bosch.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Impulsgelden van de Provincie Brabant en Cultuurfonds Pop-Up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.