GOTH - Designing Darkness

Het theater van de echtheid

14 oktober 2021
Artikel
Subcultuur
Tentoonstelling

In een tijdperk vol herhaling en namaak snakken we meer dan ooit naar authenticiteit. We willen beleven, voelen, meemaken en bezitten wat écht is. Die authenticiteit is erg subjectief: misschien voelen we ons eerder aangetrokken tot het gevoel van authenticiteit dan tot wat daadwerkelijk echt is. Goth jaagt het gevoel van authenticiteit met overgave na, en schrikt er niet voor terug om dit gevoel op een kunstmatige manier op te roepen.

Marnix Schmidt, “Cosplayer op het Elfia Festival, Haarzuijlens”, 2019. C/o Marnix Schmidt.

Aan de ene kant is goth verwant aan de romantische traditie van nagemaakte ruïnes en fantasievol gerestaureerde kastelen, die vandaag de dag onder andere voortleeft in rollenspellen of fantasyfestivals. Een sprookje waarin we zelf de hoofdrol spelen is weliswaar verzonnen, maar voelt voor ons soms authentieker dan de chaos van alledag. Anderzijds baseert goth zich ook op de duistere traditie van terror en horror, terug te vinden in de gotische roman of de horrorfilm. Ook deze traditie heeft een boodschap over echtheid, al is die wel een stuk onheilspellender: onze maatschappij mag dan licht, ordelijk, en logisch lijken, maar misschien onthult ze in onze nachtmerries pas haar ware gezicht.

“We make up horrors to help us cope with the real ones.” — Horrorschrijver Stephen King, Danse Macabre, 1981

Het voortdurende spel tussen echt en namaak geeft goth een ongemakkelijke relatie met moderne commercie en marketing. Goth zoekt immers naar een échter leven dan onze platte maatschappij te bieden heeft. Maar dat gevoel van authenticiteit kan ook worden nagemaakt, verpakt en verkocht. Het authentieke heeft vaak een eigen vormentaal met specifieke ingrediënten: denk aan natuurlijke of zelfs aardse materialen, een ambachtelijke afwerking, of nadrukkelijke sporen van intensief gebruik. Sommige kunstenaars en ontwerpers gebruiken dit bewust om de werkelijkheid bijna te overtreffen: een soort hyperauthenticiteit, als antwoord op de beklemmende verstrengeling van echt en namaak.