Ontworpen liefde

Lust – Bouquetreeks

12 september 2023
Uit de tentoonstelling

Zeven nachten met de sjeik, Een kus in het maanlicht, Een erfgenaam voor de koning: de titels van de wereldberoemde Bouquetreeks spreken steevast tot de verbeelding. De guilty pleasures vol verlangens, verleidingen en happy endings zijn nog altijd razend populair.

Geheim genoegen
Volgens uitgever Harlequin Holland, die de Bouquetreeks sinds 1975 in Nederland uitgeeft, telt ons land ruim één miljoen lezers en wordt er wereldwijd iedere vier seconde een boek verkocht. In juli 2023 lag het 4500e exemplaar in de supermarkt. De populariteit van de romantische bestsellers is te danken aan het onderwerp van de verhalen (liefde, passie!) maar óók aan de escapistische opzet: even wegdromen in een andere werkelijkheid.

Opleving
Literatuur over romantische liefdes met een emotioneel bevredigend en optimistisch einde bestaat al heel lang. Denk bijvoorbeeld maar aan het werk van Jane Austen en Charlotte Brontë. De opleving van escapistische romans ontstond tijdens de economische depressie van de jaren dertig en werd in de jaren vijftig opgepakt door de Engelse uitgever Mills & Boon. Een fusie met het Canadese Harlequin en de komst van paperback uitgaves zorgde ervoor dat de literatuur toegankelijker en goedkoper werd.

Het literaire verdomhoekje
Wereldwijd genieten miljoenen lezers van deze boeken, maar de romantische literatuur in het algemeen, en de Bouquetreeks in het bijzonder, zitten nog altijd in het literaire verdomhoekje. Er wordt vanuit de mainstream literatuur nogal neergekeken op de overdreven maar houterige stijl en de vaak stereotype personages. Toch lijkt ook mee te spelen dat de literatuurkritiek moeite heeft met het waarderen van boeken geschreven voor en door vrouwen, waarin vrouwelijke hartstochten centraal staan.

Een onbereikbaar ideaal
Tijd voor een herwaardering van de Bouquetreeks dus! Tegelijkertijd is het goed om oog te houden voor de manier waarop de Bouquetreeks de traditionele genderrollen creëert én in stand houdt. Die zijn niet alleen voor vrouwen schadelijk, maar beïnvloeden ook de betekenis van mannelijkheid. Wat betekent het voor de mannen die zich níet herkennen in het beschreven ideaal, dat er miljoenen vrouwen dromen van deze fantasie?