Ontworpen liefde

Verbinding – Huwelijk

12 september 2023
Uit de tentoonstelling

Bij een huwelijk zijn eigenlijk maar drie dingen belangrijk: jij, je geliefde en jullie liefde voor elkaar. Toch spelen er op de achtergrond veel meer factoren mee.  

Het huwelijk als ritueel
Het huwelijk is een ritueel pur sang, met bijbehorende dramatische symboliek. Vooral vroeger onderstreepte het huwelijk bepaalde institutionele fundamentele waarden, zoals monogamie en de overtuiging dat heteroseksualiteit de standaard is. Rituelen brengen zo ook collectieve sentimenten voort; ze moedigen mensen aan zich te conformeren aan dominante normen en waarden.

Het huwelijk als sprookje
Het huwelijk kan een Disneysprookje zijn – of er tenminste zo uitzien. Op 2 februari 2002 stapten kroonprins Willem-Alexander en Máxima in het huwelijksbootje. De gebeurtenis werd live uitgezonden op televisie en hield zo’n zes miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. De media legden het hele ritueel minutieus vast; iedereen kan zich de ingezoomde rollende traan van Máxima herinneren. De beelden spelen perfect in op de emoties van het publiek, inspireren ons om óók te trouwen.

Het huwelijk als statussymbool
Een bruiloft is naast een van de grootste liefdesclichés, óók een belangrijk statussymbool. Wij zijn een koppel en iedereen mag het weten! Het huwelijk als ultieme manier om je liefde bekend te maken én te bekronen door een feest te geven voor al je geliefden. Een bruiloft is bovendien geschikt om te laten zien dat je  tijd, ruimte en  middelen in overvloed hebt: je hebt dit level van het leven uitgespeeld.