Sneakers Unboxed

Sneaker dictionary

28 juni 2022
Artikel
Achtergrond

De sneaker is groot gemaakt door verschillende jeugdculturen, maar vormt inmiddels een cultuur op zichzelf. Met een compleet eigen taal. In onze sneaker dictionary vind je een overzicht van de belangrijkste, meest gebruikte en soms ook gewoon leukste woorden.

Beaters
De sneakers die je dagelijks draagt. Dit zijn paren waarbij het niet erg is als ze vies worden en die gewoon bij slecht weer gedragen worden. Het woord komt van ‘take a beating’ en wordt niet alleen voor schoenen, maar ook voor auto’s gebruikt. Beaters zijn het tegenovergestelde van ‘on ice’.

BNIB/NIB/NWB
Brand New In Box’, ‘New In Box’ of ‘New With Box’, ongedragen sneakers in de originele doos. Wanneer sneakers doorverkocht worden zijn deze meer waard als ze in de originele doos zitten.

Bred
Iedere sneaker met een zwarte en rode ‘colourway’. Vroeger verwees deze term alleen naar de Air Jordan in de kleuren van de Chicago Bulls, maar inmiddels wordt hij gebruikt voor alle sneakers die rood met zwarte zijn. Het woord is een samenvoeging van black en red (zwart en rood in het Engels).

Bricks
Sneakers die gekocht zijn om weer door te verkopen, maar die minder winst opleveren dan verwacht of zelfs helemaal niet verkopen.

Crepes/creps, kicks, pata/patta, trainers
Andere termen voor sneakers. Crepes/creps en trainers zijn woorden die gebruikt worden in het Verenigd Koninkrijk. Pata/patta is oorspronkelijk het Surinaamse woord voor schoen, maar wordt inmiddels op veel meer plekken gebruikt, waaronder in Nederland.

Colourway
De specifieke kleurencombinatie van een sneaker.

Drop
Het moment waarop een specifiek model sneakers in de verkoop gaat, ook wel release genoemd.

DS (Deadstock)
Een onverkocht paar sneakers die niet meer geproduceerd worden.

Factory laced
Deze term wordt gebruikt wanneer de veters nog steeds geregen zijn zoals ze uit de fabriek komen. Dit geldt als een indicatie dat de sneakers niet gedragen zijn.

F&F (Friends and Family)
Exclusief geproduceerd voor vrienden, familie en werknemers van een merk. Deze sneakers worden niet verkocht, maar cadeau gegeven.

FuFu
Een term die gebruikt wordt voor schoenen die na zijn gemaakt van bekende merken. Fufu is een verbastering van het woord fugazi, wat in straattaal fake (nep) betekent.

GR (General Release)
Een release in onbeperkte oplage die beschikbaar wordt gesteld aan alle winkels. Door de onbeperkte oplage zijn deze paren bij doorverkoop veel minder waard dan exclusieve sneakers in een gelimiteerde oplage.

Grail
Hét sneakermodel voor de verzamelaar, meestal uiterst zeldzaam. Het woord komt van ‘holy grail’ oftewel de heilige graal.

GS (Grade School)
Een sneaker ontworpen voor kinderen. Vaak gekocht door vrouwen met kleine voeten voor een lagere prijs dan die voor volwassenen en in unieke ‘colourways’.

HS (Hyperstrike)
De meest exclusieve sneakers die in zeer beperkte oplage worden uitgebracht. Slechts beschikbaar voor enkele uitverkorenen en via een klein aantal winkels.

HTM
Staat voor “Hiroshi Fujiwara, Tinker Hatfield en Mark Parker”. Drie bekende ontwerpers die regelmatig hun krachten bundelen voor Nike.

Hypebeast
Mensen waarvan gezegd wordt dat ze geen eigen stijl hebben als het op sneakers aankomt en alleen populaire paren kopen om zo met iedere trend mee te gaan. Ondanks dat het woord mooi klinkt, wordt het gezien als een belediging.

NOS (New Old Stock)
De ontdekking van een onverkochte en ongedragen voorraad van oude sneakermodellen. Vaak in kleine familiebedrijven zoals een sportwinkel, waarbij de eigenaren geen idee hebben van de waarde van hun oude voorraad.

On ice
Een ongedragen paar sneakers, dat door de eigenaar bewaard wordt om in de toekomst te dragen. Hier zijn verschillende redenen voor: sommige kopers bewaren hun sneakers voor een speciaal moment, terwijl anderen wachten tot iedereen een bepaald model afgedragen heeft en zij nog een ‘fresh’ paar hebben. Ook komt het voor dat mensen twee paar kopen waarvan ze er een dragen en de ander ‘on ice’ zetten.

Pack
Een aantal sneakers dat gezamenlijk wordt uitgebracht als groep.

Player Exclusive
Sneakermodel dat speciaal wordt ontwikkeld voor een professionele sporter en niet bedoeld is voor de algemene verkoop.

Player Sample
Proefmodel van een sneaker bedoeld voor een professionele sporter om uit te proberen.

QS (Quickstrike)
Relatief zeldzame sneakers, meestal alleen verkrijgbaar in winkels voor exclusieve exemplaren.

Raffle
Een loterij waarbij de winnende deelnemers de kans krijgen om een sneaker te kopen op de dag dat deze uitkomt. Grote merken gebruiken dit vaak bij gelimiteerde releases om zo iedereen een eerlijke kans te geven.

Reseller
Mensen die sneakers kopen om ze met winst door te verkopen.

Retro
Een heruitgave van een model dat niet meer geproduceerd wordt.

Size Run
De hoeveelheid maten waarin een sneaker wordt uitgebracht.

SMU (Special Make Up)
Een serie sneakers speciaal geproduceerd voor een land of voor één winkel.

Uptowns
Bijnaam voor de Nike Air Force 1 die populair werd in uptown New York City.

VNDS (Very Near Deadstock’)
Sneakers die gepast zijn of slechts heel kort gedragen, maar nog steeds bestempeld kunnen worden als ‘deadstock’.

110
In het Verenigd Koninkrijk worden Nike Air Max ook wel ‘one-tens’ genoemd, omdat ze £110 kostten (ca. € 130).