Tijdens het maken van een fraai object werden veelvuldig tekeningen gemaakt, variërend van kleine schetsjes om even een vorm of versieringsmotief uit te proberen, tot precieze voortekeningen van bepaalde onderdelen. Als het object voltooid was, werden die tekeningen meestal weggegooid, omdat hun rol was uitgespeeld. Gelukkig is toch een aantal voorbeelden bewaard gebleven.

Van links naar rechts: Cornelis Pronk, ontwerp voor een kop en schotel van Chinees porselein, ca. 1734-1737. Onbekend, ontwerp voor een stoel, een armstoel en een canapé, ca. 1760-1770. Tekenaars in de werkplaats van Eusebio en Plácido Zuloaga, ontwerpen voor een vaas van gedamascineerd (met goud ingelegd) ijzer, ca. 1870–1880.

Werktekeningen en prototypes
Tegenwoordig worden er nog steeds veel werktekeningen gemaakt door ontwerpers om bijvoorbeeld hun product in productie te laten nemen of als blauwdruk voor een nieuw gebouw. Al is dat niet altijd meer nodig, zo kan er ook veel duidelijk worden gemaakt door een object te-3D-printen of met behulp van een prototype. Dat is precies wat tassenontwerpster Yvette van Eijndhoven doet. Na het maken van schetsen begint zij al snel aan een prototype, waarmee ze vervolgens naar de fabriek in Italië vliegt. In onderstaande video vertelt ze meer over haar ontwerpproces.