Nieuws

Zaterdag 2 september gaat de week van het Brabants Boek Present van start. Tot en met zondag 10 september krijg je de novelle Nargis gratis bij besteding van minimaal € 15,- aan boeken. Op vertoon van de novelle krijg je bij 10 Brabantse musea, waaronder Design Museum Den Bosch, ook nog eens een tweede kaartje gratis.

Met grote trots maken Design Museum Den Bosch en Stichting Stokroos bekend dat Loan Favan de tweede ontvanger van het Stokroos BodyDrift Stipendium is. Het werk van Loan Favan zal vanaf 16 september 2023 te zien zijn.

Middenin de hal staat een speciale baan waarop iedereen met een zelf gevouwen papieren vliegtuigje een gooi kan doen naar het Museumkampioenschap. Jong of oud, vouwveteraan of jonge gooier, iedereen mag gratis meedoen. Gooi je het verst? Dan win je een prachtige gouden beker en eeuwige roem.

Design Museum Den Bosch is trotse deelnemer van het project Welkom in het Museum. Hiermee kunnen vluchtelingen, samen met de vrijwilligers die hen begeleiden, gratis naar het museum.

Met een ruime meerderheid in de gemeenteraad is op dinsdag 31 januari ingestemd met de voorbereiding voor de verhuizing van Design Museum Den Bosch naar de Bossche Stadsdelta. Daarmee is de volgende stap gezet richting een nieuwe locatie voor Design Museum Den Bosch.

Dat het nieuwe Design Museum Den Bosch een plek zou gaan krijgen in de Bossche Stadsdelta was al enige tijd bekend. De precieze locatie was echter nog niet duidelijk. Daar is vandaag verandering in gekomen: het nieuwe museum zal verrijzen op de Citadelhof.

2 augustus 2022

In Memoriam Engel Verkerke

Op 28 juli overleed Engel Verkerke op de gezegende leeftijd van 97 jaar. Ons museum had het voorrecht een tentoonstelling over het levenswerk van de posterkoning te mogen maken en over de invloed van zijn bedrijf Verkerke Reprodukties op de beeldcultuur vanaf de late jaren vijftig.

Design Museum Den Bosch is sinds een paar maanden een afdeling rijker. Het Young Design Team ontwikkelt tentoonstellingen, presentaties en publieksprogramma’s voor een jong publiek. Daarbij snijden ze nieuwe thema’s aan en brengen ze een frisse wind in het museum.

6 september 2021

Tentoonstellingsprijs 2021!

Wat een eer, we zijn genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs met de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’.

Het Design Museum Den Bosch en het Noordbrabants Museum zetten iedere zaterdagavond in de maand augustus van 2021 de deuren open in het kader van de Bossche Zomer. Beide musea zijn gratis te bezoeken van 18 tot 21 uur.

Al sinds de jaren tachtig verzamelt het museum keramiek, sieraden en beeldende kunst. De collectie bestaat ondertussen uit meer dan 6000 objecten. En die zijn niet alleen in onze eigen zalen te zien: we lenen geregeld werken uit aan musea over de hele wereld. Deze werken hebben we momenteel uitgeleend.

Design Museum Den Bosch vult haar collectie aan met Animal: The Other Side of Evolution van Ana Rajcevic (2012) en Amphibio van Jun Kamei (2017). Beide werken waren in 2020 nog te zien in de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future. De aankoop past binnen het nieuwe tentoonstellings- en collectiebeleid rond het thema Posthuman.

Sinds deze week ben je welkom in de vernieuwde museumshop. Tussen de koeienhuiden in het voormalige auditorium van de gebroeders Campana vind je de mooiste cadeautjes, bijzonder design, keramiek en een ruim assortiment boeken en catalogi.

Deze herfst presenteert Design Museum Den Bosch een tentoonstelling over Victor Papanek (1923-1998), hij was ontwerper maar ook schrijver, leraar en activist. Hij  vond het slecht dat spullen steeds voor dezelfde soort mensen gemaakt worden. Want niet iedereen is even klein of groot of heeft dezelfde lichaamsbouw.  

Frank Kolkman ontwerpt op het snijvlak van technologie en het menselijk lichaam. Dat maakt hem de perfecte ontvanger van het eerste stipendium. Momenteel toont de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future in Design Museum Den Bosch zijn Dream Machine en Open Surgery. Het werk dat Kolkman maakt in het kader van het stipendium zal in de zomer van 2021 in het museum te zien zijn.

De tentoonstelling BodyDrift Anatomies of the Future. Design Museum Den Bosch. Foto Ben Nienhuis

Design Museum Den Bosch neemt een uniek initiatief met de lancering van een nieuw digitaal platform: de Derde Verdieping. Dit is een kennisplatform dat het museumbezoek verrijkt en bijdraagt aan de duurzaamheid en diversiteit van het museum. Met de Derde Verdieping vervult Design Museum Den Bosch een pioniersrol in de internationale museumwereld.