Van de kunstacademie naar het museum
Bezoektijd: ●●● Kort (10 minuten)In de keramiekkast op de 2e verdieping van het museum is een selectie van keramische werken te zien die verzameld zijn door Jan van Haaren. Je ontdekt werk van Nederlandse keramisten als Etie van Rees en Jan van der Vaart, maar ook van grote Europese namen als Lucie Rie en Lucio Fontana. De vazen, schalen en sculptuurtjes werden verzameld ter inspiratie van studenten van de Koninklijke School voor Kunst en Kunstnijverheid in Den Bosch tussen 1955 en 1970, en vormt de basis voor de huidige collectie van Design Museum Den Bosch.
Een collectie ter inspiratie
In 1955 richt Jan van Haaren, directeur van de Koninklijke School voor Kunst en Kunstnijverheid (tegenwoordig St. Joost School of Art & Design) in Den Bosch, de Gemeentelijke Tentoonstellingsdienst op. Hij legt hiermee de basis voor Design Museum Den Bosch.
Van Haaren wil de academie voor studenten aantrekkelijker maken door het organiseren van tentoonstellingen en het aanleggen van een kwalitatief hoogstaande collectie kunst en vormgeving, waaronder keramiek. Het doel hiervan is het inspireren van de studenten en ze aan te zetten tot experimenteren met bijvoorbeeld vorm en glazuur. Hiertoe worden tussen 1955 en 1970 in totaal 278 vazen, schalen en sculptuurtjes aangekocht van Nederlandse keramisten als Johannes Henricus Andrée, Etie van Rees, Jan van der Vaart en Meindert Zaalberg. Ook verzamelt Van Haaren werk van belangrijke Europese pottenbakkers als Bernard Leach en Lucie Rie.
De start van de collectie kunstenaarskeramiek
In 1958 verwerft Van Haaren een vaas van de Argentijns-Italiaanse beeldend kunstenaar Lucio Fontana, waarmee hij onbewust de basis legt voor de latere collectie kunstenaarskeramiek van Design Museum Den Bosch. Binnen deze deelcollectie wordt keramiek verzameld van wereldberoemde kunstenaars als Marc Chagall, Jean Cocteau en Pablo Picasso.
Het ontstaan van Design Museum Den Bosch
In 1972 wordt de Gemeentelijke Tentoonstellingsdienst zelfstandig en gehuisvest in het 17de-eeuwse Kruithuis aan de Citadellaan. In 1984 wordt de Gemeentelijke Tentoonstellingsdienst omgedoopt tot Museum Het Kruithuis en in 2005 wordt de naam aangepast naar Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Uiteindelijk verandert het museum in 2018 in Design Museum Den Bosch, hét museum voor design in Nederland, en zijn er plannen voor nieuwbouw in 2030.