De wereld vergaat; wat doet de ontwerper?
Gespreksavond — Design voor de planeetDesign Museum Den Bosch en de Turing Foundation presenteren een gespreksavond over de verantwoordelijkheid van de ontwerper. Hoe verhouden ontwerpers zich tot grote maatschappelijke thema’s als klimaatverandering? Zien ze zichzelf als onderdeel van de oplossing, of juist veroorzaker van het probleem? Wat verwacht de maatschappij van hen, en hoe gaan ze om met deze verwachtingen? Je kunt voorafgaand aan het gesprek de tentoonstellingen Design voor de planeet en Posters for the Planet bezoeken.
Praktische zaken
Het gesprek vindt plaats op 21 november 2024. Je bent welkom in Design Museum Den Bosch vanaf 19.00 om de tentoonstellingen te bezoeken. Het gesprek start om 20.00 en duurt een uur. Tussen 21.00-22.00 kan je napraten en een drankje drinken.
Tickets kosten €5 en kan je hier bestellen. Je bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen bij het ticket.
De sprekers
Joris Wintgens is ontwerper en medeoprichter van het merk Offsite. Hij maakt duurzame meubels van restmaterialen uit de industrie. In zijn dagelijkse praktijk maakt hij constant keuzes tussen zijn duurzame idealen en de commerciële belangen van zijn bedrijf.
Lars van Vianen is één van de Designers in Residence van Design Museum Den Bosch. Hij is een meta-ontwerper met een achtergrond in interactieve kunst, ervaringsontwerp en parametrische architectuur. Hij gelooft, misschien tegen beter weten in, dat vormgeving en technologie de wereld gaan redden.
Manouk Hasebos is ontwerper en beeldend kunstenaar. Ze won de tweede prijs van de Posters for the Planet-wedstrijd met haar schrijnende en hartbrekende poster ‘Ik had tog nog geen plannen voor de toekomst’.
Pepijn Zurburg is ontwerper, oprichter van de stichting What Design Can Do en medeoprichter van Designpolitie en Gorilla. De gemene deler van al zijn werkzaamheden? Het geloof dat design een grote bijdrage kan leveren aan een duurzamere en inclusievere wereld.
Yassine Salihine is hoofd curator bij Design Museum Den Bosch, ontwerper en kritische denker. Eerder dit jaar schreef hij in het Dutch Design Yearbook: “De spullen om je heen, al dat design, herinnert je aan de wereld zoals hij is en waarom dat zo is. Je zit erop, eet ermee, gaat ermee naar bed. En in het ontwerpen van die spullen zit de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om iets uit balans te brengen en te veranderen.”
Lian Heinhuis is directeur Klimaat en Biodiversiteit bij de Turing Foundation, de initiatiefnemer van Posters for the Planet. Ze werkt aan de overgang naar duurzame energieopwekking en is fractievoorzitter en duurzaamheidsexpert van de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam. Lian verzorgt de introductie van de avond.
Over Posters for the Planet
Posters for the Planet is een ontwerpwedstrijd van de Turing Foundation waaraan iedereen kon deelnemen en vormt de basis van een mediacampagne over het klimaat en een reizende tentoonstelling met de tien winnende inzendingen. Dat is nodig omdat 75 procent van de Nederlanders zich weliswaar zorgen maakt over stijgende temperaturen en afnemende biodiversiteit, maar het lastig vindt hoe ze die zorg kunnen omzetten in een zinvolle bijdrage aan een beter milieu. Posters for the Planet – a competition for a better world wil het verschil maken tussen goede voornemens en daadwerkelijke verandering. Daar is een krachtige poster voor nodig. Een poster kan namelijk iets waar woorden en opinies niet in slagen: de complexiteit van oorzaak en gevolg samenballen in één sterk ontwerp. Een poster met een sterke call to action die vanaf nu in het hele land is te zien in een reizende expositie langs musea en in een mediacampagne op straat en op onverwachte plekken in de samenleving.
Over Design voor de planeet
Al eeuwenlang dromen ontwerpers, architecten en ingenieurs ervan om de wereld naar hun hand te zetten. Wat als we hele continenten konden bouwen, orkanen konden temmen of de straling van de zon konden dimmen? Nu de ernstige gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar worden, snakken we naar een pasklare oplossing – een quick fix. Is geo-engineering inderdaad “een slecht idee waarvoor het nu de hoogste tijd geworden is”? De tentoonstelling Design voor de planeet toont voor het eerst het design en de geschiedenis van het fenomeen geo-engineering.