Designers write: een gesprek over vormgeving en armoede
SymposiumWat is de relatie tussen armoede en design? Schrijvende ontwerpers Ritvik Khushu, Toni Wagner en Monja Simon gaan met elkaar het gesprek aan. Uitgangspunt van de gesprekken zijn de essays die zij schreven over hun kijk op de relatie tussen design en armoede. In de tweede jaargang van Designers write onderzoeken schrijvende ontwerpers gezamenlijk de relatie tussen design en armoede. Dat doen ze door essays te schrijven en met elkaar in gesprek te gaan, begeleid door moderator Aynouk Tan.
De eerste editie van Designers write 2023 vindt plaats in Design Museum Den Bosch op zaterdag 7 oktober. Auteur Ritvik Khushu en schrijversduo Toni Wagner & Monja Simon gaan dan in gesprek over hun visie op armoede. Kom jij ook luisteren en misschien vragen stellen? Toegang is gratis, maar we vinden het fijn als je je aanmeldt via deze link.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Wat is de relatie tussen armoede en design?
Design, industrialisatie, consumptie, ongelijkheid en armoede. Het zijn begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar hoe zit die relatie precies in elkaar, en wat kun je daar als ontwerper mee? Het gesprek zal in het Engels zijn.
Over Ritvik Khushu
Ritvik Khushu is een Kasjmiri ontwerper en onderzoeker gevestigd in Den Haag. Uit angst voor vervolging in de jaren ‘80 ontvluchtte zijn familie Kasjmir, een land waar hij zelf nog geen voet heeft gezet. Verlieservaringen van land, van taal, van materiële werelden en afkomst zijn terugkerende elementen in zijn werk. Zijn onderzoekswerk verhoudt zich vaak tot dat van dekoloniale geleerden, zoals Rolando Vázquez, Arturo Escobar, Maria Lugones en Ahmed Ansari. Hij stelt daarmee intenties achter de moderne ontwerppraktijk aan de kaak, ook al doet hij dit voortdurend op zachtmoedige toon.
Over Toni Wagner & Monja Simon
Toni Wagner en Monja Simon zijn het duo achter Morgaestudio, een ontwerponderzoekspraktijk beïnvloed door hun arbeidersachtergrond en boerenopvoeding. Door zich het leren vanuit onzekerheid voor te stellen, geven zij stem aan mensen met doorgaans weinig invloed. Daarmee herdefinieert dit duo wat de ontwerper zou moeten doen, wil deze waardevol zijn in onze tijd. Zij benaderen de relatie tussen design en armoede dus vanuit een kritisch, sociaal-politiek perspectief. Zij richten zich op geleefde ervaringen, denkwijzen en strijd van mensen die in het nauw gedreven worden. Zo ontstaan nieuwe vertellingen voor publiek dat geïnteresseerd is in cultuur.
Over Aynouk Tan
Aynouk Tan is (mode)journalist en programmamaker in de culturele sector en gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk, identiteit en politiek. Door het uiterlijk vanuit een antropologisch perspectief te analyseren, ontmantelt ze koloniale, neoliberale en heteronormatieve structuren en biedt alternatieve perspectieven. Tan is adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en jurylid voor de Dutch Design Awards. Ze is ook adviseur op het gebied van Diversiteit, Equity en Inclusie.
Van het podiumgesprek worden geluidsopnamen gemaakt. Deze worden vervolgens als podcast gepubliceerd op podcastplatforms die voor deze discussie relevant zijn.
Designers write is een initiatief van Designplatform Rotterdam in samenwerking met Joeri Pruys en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Meer info: designerswrite.org en dpfr.nl.