10 november 2024 15.00 — 17.00 uur

Geo-engineering en ongelijkheid

Lezing & klimaatcafé — Design voor de planeet

Bij de tentoonstelling Design voor de planeet organiseert Design Museum Den Bosch een serie lezingen. Hierin laten we experts aan het woord over de onderwerpen van de tentoonstelling. De lezingen zijn laagdrempelig en voor een algemeen publiek, iedereen vanaf een jaar of 14 is welkom. Na iedere lezing nodigen we iedereen uit in het klimaatcafé, waar we napraten over wat er besproken is.

Bestel je ticket

Geo-engineering en ongelijkheid

Het lijkt zo simpel: klimaatverandering is een globaal probleem, en dus krijgen we er allemaal last van. Maar in werkelijkheid heeft lang niet iedereen op aarde een even groot aandeel in de opwarming van de aarde, en zijn de consequenties ervan voor sommigen veel urgenter dan voor anderen. Landen en bedrijven uit het globale noorden dragen onevenredig veel bij aan de klimaatcatastrofe, maar de inwoners van het globale zuiden hebben er nu al veel meer last van. En dat verschil zal de komende jaren alleen maar groter worden. De klimaatcrisis vergroot daarmee de ongelijkheid op de wereld. Daar komt bij dat veel van de bedrijven en wetenschappers die middels geo-engineering oplossingen voor het klimaatprobleem proberen te realiseren, het globale noorden vertegenwoordigen en vooral hun eigen belangen lijken te dienen. De grondstoffen, energie en arbeid die daarvoor nodig zijn, worden vervolgens weer onttrokken aan het globale zuiden. Deze destructieve cyclus van ongelijkheid is overigens niet nieuw: hij is terug te voeren op ons koloniale verleden. In deze lezing leer je die lange lijn van de geschiedenis beter kennen, en verkennen we wat dat ons vertelt over de klimaatstrijd van de toekomst.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Over Chris de Ploeg

Chris Kaspar de Ploeg (1994) is programmamaker en onderzoeksjournalist, en publiceerde in onder meer Follow the Money, De Groene Amsterdammer en OneWorld. Hij schreef het boek Oekraïne in het Kruisvuur en is mede-oprichter en kern-organisator bij Aralez, een grassroots-organisatie voor dekolonisatie, en bij Arts of Resistance, een coalitie die een brug slaat tussen sociale bewegingen en de kunsten. Momenteel werkt Chris aan een boek over kolonialisme en de Tweede Wereldoorlog.

Chris schrijft, spreekt en organiseert op verschillende thema’s van sociale rechtvaardigheid, zoals (neo-)kolonialisme, klimaatrechtvaardigheid, racisme en kapitalisme. Je kunt zijn werk terugvinden op zijn website: www.chrisdeploeg.com.

Bestel je ticket