Hoe krijg ik meer quali-tijd in mijn leven?
Lezing — Alle tijd van de wereldIn de lezingenserie Tijdsdenkers zetten we de tijd even stil, om haar eens van dichtbij te kunnen bekijken. De weg van geboorte naar dood, de cyclus van de seizoenen, het ritme van dag en nacht… tijd is een mysterieus fenomeen dat kunstenaars, filosofen en wetenschappers al duizenden jaren fascineert. Hoe meten we de tijd, en vooral: hoe geven we haar vorm? Wat betekent het eigenlijk om productief te zijn, of om het maximale uit je dag te halen?
Vanaf mei is het museum iedere eerste donderdag van de maand langer open. Tijdens deze avonden nodigen we verschillende sprekers uit om te reflecteren op de filosofische, subjectieve, culturele, en economische betekenissen van tijd.
Hoe krijg ik meer quali-tijd in mijn leven?
Veel mensen staan op de automatische piloot. We turen urenlang naar telefoon- en televisieschermen, zetten stappen op de carrièreladder en werken hard voor een hypotheek of gezin. De jaren glijden voorbij en voor we het weten staan we bij de uitgang van het leven. Hoe kunnen we meer tijdbewust in het leven staan? Hoe maken we keuzes die onze dagelijkse mate van tevredenheid vergroten? Hoe kunnen we zonder spijt op het leven terugkijken, en tegelijkertijd niet vergeten om vooruit te blikken? Maak je klaar voor een zintuigelijke reis langs verschillende soorten tijd, geïllustreerd met film- en kunstfragmenten, waardoor je tijd nooit meer hetzelfde zal zien of beleven.
Over Daniël van Duijn
Daniël van Duijn is tijdontwerper. Hij onderzoekt hoe verschillende soorten tijd samenhangen met de ruimtes waarin we verblijven. En hoe we ruimte kunnen maken, zowel fysiek als mentaal, voor verschillende soorten tijd. Tijd is namelijk niet een gegeven maar een keuze. Met zijn praktijk Constantijd maakt hij mensen bewust van hoe ze lineaire en circulaire tijd met elkaar in balans kunnen brengen. In zijn nieuwsbrief Flessenpost beschrijft hij de herkomst van verschillende soorten tijd en hoe deze in het dagelijks leven toe te passen.
foto door Marloes van Doorn