SAVED #11: Manon van Hoeckel
Lezing en artist talkWaar vind je inspiratie als jonge ontwerper of kunstenaar? Hoe beïnvloedt dit je creatieve proces? En hoe kan je favoriete tv-programma onbewust jouw werk inspireren? Tijdens deze editie van SAVED vertelt sociaal ontwerper Manon van Hoeckel alles over haar inspiratie en creatieve proces aan de hand van door haar verzamelde beelden.
Hoe ontwerp je ontmoetingen en gesprekken? Dat is de vraag waar Manon zich als ontwerper mee bezighoudt. Met haar werk verbindt ze onder andere Nederlandse burgers met uitgeprocedeerde vluchtelingen, ambtenaren met inwoners van de stad en mensen die vrij zijn met gedetineerden. In alledaagse situaties, zoals bij de kapper of in de wasserette, brengt ze mensen bij elkaar en creëert ze ruimte voor discussie en nieuwe inzichten.
Juist in deze tijd is er behoefte aan dit soort ontmoetingen vindt Manon. Nu ons leven steeds efficiënter ingericht wordt, ontmoet je niet snel meer een ‘vreemde’. Terwijl we steeds vaker onze mening over ‘de ander’ baseren op wat we zien in het nieuws of op sociale media. Door de interventies die Manon ontwikkelt, hoopt ze dat mensen niet alleen hun mening baseren op wat ze lezen, maar ook op wat ze ervaren.
Programma
15:30-16:00 Inloop met drankje (inbegrepen)
16:00-17:00 Gesprek tussen Manon van Hoeckel en Lydia van der Made (Design Museum Den Bosch)
17:00-17:30 Borrel (inbegrepen)
Manon van Hoeckel studeerde in 2014 af aan Design Academy Eindhoven met een mobiele ambassade voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Later opende ze onder andere een tijdelijke wasserette in museum Boijmans van Beuningen, een kapsalon in Stedelijk Museum Schiedam en waren haar gesprekken met arbeidsmigranten te horen in de installatie Phone Home in het Zeeuws Museum. In 2023 ontving ze de Designprijs 2023 van Het Cultuurfonds Noord-Brabant in Design Museum Den Bosch.