Waar vind je inspiratie als maker? En hoe beïnvloed dit je creatieve proces? Tijdens deze editie van SAVED vertelt kunstenaar Dries Depoorter je alles over zijn inspiratie en creatieve proces aan de hand van door hem verzamelde beelden.
Privacy, artificial intelligence, surveillance en social media. In het werk van de Belgische kunstenaar Dries Depoorter komen deze thema’s allemaal aan bod. Het zijn onderwerpen die hem ook direct inspireren. Bijvoorbeeld voor zijn werk The Flemish Scrollers, waarin hij AI met openbare livestreams van het Belgische parlement combineert om politici op Instagram en X te taggen die tijdens vergaderingen op hun telefoon zitten. “Dear distracted @robrechtbothuyne, pls stay focused!”
Zijn werk gaat regelmatig viral, zoals de app Die With Me die hij ontwikkelde samen met David Surprenant. Een chatroom die alleen toegankelijk is wanneer de batterij van je telefoon minder dan 5% vol is om samen afscheid te nemen van de online wereld. Ook zijn klok Shortlife kwam veelvuldig in de aandacht. De klok toont hoeveel procent van je leven er op zit gebaseerd op de gemiddelde levensverwachting. Hoe blijft Dries humor vinden in de soms donkere kant van de digitale wereld? En heeft zijn bekendheid invloed op zijn werk? Tijdens SAVED vertelt Dries je hier meer over.
Programma
15:45 inloop met drankje (inbegrepen bij ticket)
16:00 gesprek tussen Dries Depoorter en Lydia van der Made (Design Museum Den Bosch)
17:00 borrel (inbegrepen bij ticket)
17:30 einde
Dries Depoorter studeerde elektrotechniek en daarna mediakunst aan de KASK. Zijn werk was onder andere te zien in het Barbican in Londen en op Art Basel, Mutek Festival in Montreal en Ars Electronica. Daarnaast gaf Dries lezingen voor organisaties als TEDx, MoMA en SXSW. Zijn klok Shortlife is momenteel te zien in de tentoonstelling Alle tijd van de wereld in Design Museum Den Bosch.
