De Derde Verdieping

Onderweg naar de vrijheid

Artikel

De ontwikkeling van de fiets

Hoe kwam de fiets eigenlijk tot ontwikkeling? Wat gebeurde er op dat gebied rond 1900 in Nederland? En wat was de rol van het Groninger merk Fongers?

Podcast

Het ontwerp van een fietspad

Fietspaden hebben grote invloed op de fietscultuur in Nederland én op hoe Nederland eruitziet. Van fietsknooppuntennetwerk tot fietssnelweg; het vakgebied is voortdurend in beweging. Wat komt kijken bij het ontwerpen van een fietspad?

Podcast

De fiets is niets

Nederland staat wereldwijd bekend als een fietsland, maar dat is niet van de een op de andere dag ontstaan. Even leek het er zelfs op dat de auto het zou gaan winnen van de fiets.

Artikel

Het einde van de fiets is nog lang niet in zicht

Voor sommige mensen is de fiets een simpel vervoersmiddel. Maar voor anderen is de fiets een manier van leven. “De fiets, de fiets en verder niets”, zei een van de bekendste Nederlandse berijders van een fiets, Joop Zoetemelk, al.

Artikel
Uit de tentoonstelling

Onderweg naar vrijheid

Terwijl de fiets vanaf de eeuwwisseling in andere landen vooral gebruikt werd door arbeiders, zorgde het feit dat Koningin Wilhelmina graag fietste ervoor dat de fiets een vervoersmiddel werd voor iedere sociale laag. Hierdoor werd de fiets iets typisch Nederlands.