PROCESS – Design Drawings from the Rijksmuseum

Oudheid en oudheidkunde

3 november 2022

Als een kunstvoorwerp uit een lang vervlogen tijdperk dateerde, kon dat een aanvullende reden zijn om er een tekening van te laten maken. Sinds de Renaissance werden kunstzinnige overblijfselen uit de Romeinse en Griekse oudheid zeer bewonderd. Zowel kunstenaars als liefhebbers wilden over afbeeldingen ervan beschikken. Maar ook meer recente kunstwerken werden verzameld en bestudeerd, en ook daar werden tekeningen van besteld. Soms werd vooral het artistieke aspect van een oud kunstvoorwerp bewonderd, in andere gevallen ging het meer om de historische betekenis. Gewoonlijk wilde men van zulke oude en bijzondere objecten mooie, zorgvuldig afgewerkte afbeeldingen bezitten.

Van links naar rechts: Jacques-Louis David, een antieke Romeinse marmeren zetel, ca. 1775-1780. Aert Schouman, een dekselbeker van geëmailleerd goud in 1667 gemaakt door Nicolaas Loockemans, 1748. Adam van Vianen, een zilveren bekerschroef, ca. 1725.

Oud én nieuw
Iemand die zich ook laat inspireren door het verleden is ontwerper Iris Toonen. In haar studio combineert ze oude technieken met hedendaagse materialen om zo tot iets nieuws te komen. Dat doet ze vanuit een maakprincipe waarbij ze meteen start met materiaal en die tekeningen, die komen als het nodig is halverwege het proces wel. In de onderstaande video vertelt Iris je meer over haar bijzondere proces en hoe ze tekeningen gebruikt.