PROCESS – Design Drawings from the Rijksmuseum

Tekenen om te verkopen

3 november 2022

Tekeningen waren een belangrijk middel om kunstvoorwerpen en artistieke objecten aan de man te brengen. Ze konden een kunstvoorwerp weergeven dat al gemaakt was, of ze gaven een indruk hoe een object eruit zou zien als het werd besteld. Zulke tekeningen konden door heel Europa worden verstuurd, of meegenomen naar jaarmarkten waar handelaren uit alle windstreken naartoe kwamen. Maar ze werden ook getoond aan een klant die een werkplaats of winkel bezocht. Toen Augsburg in de achttiende eeuw uitgroeide tot het toonaangevende centrum waar opdrachtgevers uit heel Europa zilveren serviezen bestelden, werd een systeem uitgekiend voor het produceren van tekeningen. Afhankelijk van het type opdracht werden schetsmatige of juist volledig uitgewerkte tekeningen gemaakt: men was zuinig met de inzet van gespecialiseerde tekenaars.

Van links naar rechts: Onbekend, ontwerp voor een coupé, ca. 1700-1715. Onbekend, een porseleinen tafel, ca. 1860-1880. Onbekend, catalogustekening van twaalf in goud beschilderde koffiekoppen, ca. 1800. Onbekend, tekening van een pendule van marmer en verguld brons, ca. 1810-1825.

Tekenen voor jezelf
Nog steeds worden tekeningen door ontwerpers gebruikt om hun ideeën te verkopen. Vaak gebeurt dat niet met de eerste schetsen maar met gedetailleerde renders, digitale tekeningen. Al zijn er ook ontwerpers die hier geen gebruik van maken, zoals Alex de Witte. Zijn tekeningen maakt hij echt alleen voor zichzelf. En voor het maken van die tekeningen heeft hij zo zijn eigen specifieke methode, waar hij je meer over vertelt in onderstaande video.