PROCESS – Design Drawings from the Rijksmuseum

Tekeningen in een werkplaats: de Valadiers in Rome

3 november 2022

Luigi Valadier (1726–1785) stond lang aan het hoofd van de belangrijkste edelsmeedwerkplaats van de stad Rome, en na zijn dood werd die voortgezet door zijn zoon Giuseppe (1762–1839). Uit deze werkplaats zijn uitzonderlijk veel tekeningen bewaard gebleven. Het betreft niet alleen mooi uitgewerkte presentatietekeningen, zoals die ook wel van andere edelsmeden bekend zijn, maar ook werkmateriaal dat vrijwel nergens anders bewaard werd. Snelle schetsen, gemaakt tijdens het ontwerpen en uitvoeren van zilveren voorwerpen, werden niet weggegooid maar opgeborgen in kasten en mappen, zelfs als ze flink beschadigd waren. Daarom bieden Valadier-tekeningen een uniek inzicht in de vele soorten tekeningen die in een grote werkplaats een rol speelden.

Van links naar rechts: Luigi Valadier, ontwerp voor een zilveren kaarsenkroon, 1773. Tekenaar in de werkplaats van Luigi Valadier, presentatietekening van een lijst van gedeeltelijk verguld zilver ingelegd met lapis lazuli, ca. 1775. Tekenaar in de werkplaats van Giuseppe Valadier, presentatietekeningen van een zilveren taart- of visschep en een lepel, ca. 1780-1800.

Een Bossche werkplaats
Den Bosch heeft al 70 jaar zijn eigen unieke werkplaats: Cor Unum. In dit keramische atelier realiseren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en professionals samen keramische objecten van nationale en internationale kunstenaars, ontwerpers en chef-koks. Hier worden hun tekeningen uitgevoerd én net zoals in de werkplaats van de Valadiers worden ook hier de tekeningen bewaard en opgeborgen. In onderstaande video vertellen directeur Charlotte Landsheer, meester-modeleur Ton Musch en modeleur Bryan van Schooten over hoe zij de ideeën van ontwerpers realiseren.