Artificial Awe
Frank Kolkman ontwerpt op het snijvlak van technologie en het menselijk lichaam. Het werk Artificial Awe is een poging om sublieme ervaringen te visualiseren en algemeen toegankelijk te maken met behulp van kunstmatige intelligentie. Het werk is het resultaat van meer dan twee jaar onderzoek naar een maatschappelijke en technologische parallel uit de jaren 60. Zo werd het heelal onderzocht in het kader van de space race en de eerste maanlanding, terwijl de innerlijke mens onderzocht werd door de grote populariteit en toegankelijkheid van psychedelische drugs zoals lsd. Zowel de astronauten in de ruimte als de psychonauten die experimenteerden met psychedelica deden uitgebreid verslag van hun bovenzintuiglijke ervaringen en daaruit blijken verrassende overeenkomsten.
Om deze ervaringen te verbeelden heeft Kolkman samen met interactief ontwerper Thom Kuyt een machine learning-algoritme toegepast dat woorden kan omzetten in nieuwe afbeeldingen op basis van getrainde datasets uit publieke beeldbanken. De woordelijke beschrijvingen van de abstracte bovenzintuiglijke ervaringen zijn als input gebruikt waarbij het programma min of meer zelf beelden associeert. Het resultaat is een film die je onderdompelt in een alsmaar veranderend landschap en je meeneemt op een transcendente reis van innerlijke netwerken naar planetaire werelden, of vice versa.
Frank Kolkman nodigt je uit deze reis te ervaren door het masker op te zetten en vervolgens omhoog of omlaag te kijken waardoor de film wordt geactiveerd. Het tempo en de afspeelrichting van de film worden bepaald door de kijkhoek van het masker.
Over het Stokroos Bodydrift Stipendium
Het Stokroos Bodydrift Stipendium is in 2020 opgericht in samenwerking met Stichting Stokroos en wordt jaarlijks toegekend aan een ontwerper om na te denken over de toekomst van het menselijk lichaam en om nieuw werk te creëren rond het thema Posthuman. Frank Kolkman is de eerste ontvanger van het stipendium.
Over Stichting Stokroos
Stichting Stokroos is opgericht door Paul Deiters en ondersteunt sinds 2005 activiteiten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en design. De stichting wil bijdragen aan een samenleving waarin beeldend kunstenaars, ontwerpers en vormgevers een prominente rol spelen en daarom de ontwikkeling van deze doelgroepen faciliteren, onder meer door het toekennen van subsidies, stipendia en ontwikkelingstrajecten.
Met dank aan
Stichting Stokroos.