Ons huis is decennialang het podium geweest van allerlei maatschappelijke veranderingen. Stofzuigers en wasmachines maakten het huishoudelijk werk lichter, koelkasten, fornuizen en mixers veranderden ons voedsel, radio en televisie werden nieuwe huisgenoten. Zeker vanaf de jaren 60 werd ons eten daardoor veelzijdiger en smakelijker, de was schoner terwijl de bewoners beter geïnformeerd en vermaakt werden door nieuwe apparatuur.
Opmerkelijk is dat deze technische innovaties vaak weinig invloed hadden op de rol van mannen en vrouwen; mannen bleven kostwinners, vrouwen zorgden voor de kinderen en het huishouden. En de bedrijven die de nieuwe apparaten in grote aantallen goedkoop produceerden, speelden met hun campagnes in op die stereotypen. Toch veranderde de wereld langzaam in de loop van de jaren 70. Op vakantie en in de tienerkamer bleken allerlei draagbare apparaten ineens niet meer zo duidelijk en eenzijdig gekoppeld aan mannen óf vrouwen. De speelse en vaak kleurige vormgeving van bijvoorbeeld draagbare televisies en walkmans was juist een voorbode van andere rollen voor mannen en vrouwen. Niet alleen de huishoudelijke apparaten zelf, maar ook hun verpakkingen en de advertenties vertellen alles over de maatschappelijke verhoudingen van die tijd. Én ze laten ons nadenken over de verhoudingen nu.
In de tentoonstelling Mannen, vrouwen en hun apparaten presenteert Design Museum Den Bosch een overrompelende collectie van meer dan 300 koffiezetapparaten, haardrogers, stereotorens, televisies en andere kleine huishoudelijke apparaten. De producten zijn afkomstig uit drie grote collecties die nooit eerder zijn tentoongesteld. Het ontwerp van de tentoonstelling benadrukt de manier waarop apparaten zijn verkocht en gebruikt. Het tentoonstellingsontwerp is opgebouwd uit bijzondere, experimentele elementen die vervaardigd zijn uit afval: de reststromen van onder andere jeans, aluminium en olijfpitten.