18 november 2017 t/m 25 februari 2018

Marc Monzó

De Catalaanse sieradenmaker en ontwerper Marc Monzó, winnaar van de Françoise van den Bosch Prijs 2016, wordt dit najaar geëerd met een solotentoonstelling in Design Museum Den Bosch. De tentoonstelling toont een overzicht van de mini-malistische sieraden die Monzó de afgelopen twintig jaar ontwierp, naast gebruiksvoorwerpen en objecten.

Marc Monzó, Wall (broche), 2013 | Needle (object), 2011 | Orange Pencil (object), 2016

De sieraden van Monzó ogen modern; heldere lijnen, geen opsmuk. Hij probeert met minimale middelen het maximale te behalen. Zijn werk blijft echter niet steken in een plichtmatige uitwerking van dogmatische principes. Monzó blijft speels en gaat een relatie met de wereld aan. Of het nou gaat om het spelen met licht en reflectie of het verbeelden van een persoonlijke herinnering.

In al hun spaarzaamheid hebben de sieraden van Marc Monzó iets metafysisch. Zelf zegt hij daarover; “Soms beschouw ik mijn sieraden als het residu van een activiteit.” Zijn werk ontstaat uit een samenspel met de materialen die hij gebruikt. Waarbij hij zijn eigen inbreng (als maker) eigenlijk gelijk schakelt aan die van de materialen. Bescheiden en niet artistiek in de traditionele zin; Marc Monzó, zo laat dit overzicht van zijn oeuvre zien, is een dichter in metaal die gedichten maakt die je kan dragen.

Marc Monzó, Campfire (broche), 2014