Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur.
Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.
Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.
De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.
Kosten €3,- per college.
Te gast is Ludo Abicht, Vlaams filosoof en germanist en schrijver van o.a. ‘De eeuwige kop van Jood. Een geschiedenis van het antisemitisme’, verschenen in september 2019. Trouw schreef over deze publicatie ‘Dit boek kan helpen het ‘nieuwe antisemitisme’ flink wat wind uit de zeilen te nemen.’
Abicht is auteur van boeken over filosofie, ethiek, Joodse cultuur, interculturaliteit en het Midden-Oosten, Hij schreef al eerder ‘De Joden in België’ (1994) , ‘Geschiedenis van de Joden van de Lage Landen’ (2006) en ‘De Joden van Antwerpen’ (2017).
Abicht zal in interviewvorm vertellen over de geschiedenis van het antisemitisme. Hoewel hij in zijn historische overzicht al sporen van anti-Joodse hetzes in het oude Egypte terugvond, vormt het anti-judaïsme van het christendom voor hem een belangrijke verklaring voor vele dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van het Joodse volk in Europa. Abicht legt helder uit hoe dit religieus gemotiveerd anti-judaïsme evolueerde naar seculier modern antisemitisme. Hij wijst ook op de merkwaardige paradox dat dit antisemitisme opnieuw de kop opstak nadat de gruwelen van Shoah eenieder bekend waren geworden.
Voor Abicht is de strijd tegen antisemitisme ook een persoonlijke aangelegenheid. ‘Ik ben opgegroeid met tantes die kampnummers op de armen getatoeëerd hadden. Daarom ben ik als kind, wellicht op ongezond vroege leeftijd, verwoed beginnen te lezen over de nazikampen. De indrukken die ik toen opdeed, heb ik nooit kunnen verwerken.’
Biografie Ludo Abicht
Geboren te Oostende in 1936
Studeerde Klassieke Filologie (Centrale Examencommissie), Germaanse Filologie (RUG) en Filosofie (Nijmegen, Tuebingen). Doctoraat in de Germaanse Letteren (Universiteit van Cincinnati) met een proefschrift over de Praagse Joods-Duitse auteur Paul Adler.
Abicht doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch en Berkeley (USA). Vanaf 1984 aan de UIA (als professor aan het departement Politieke Wetenschappen), het HIVT-RUCA en de Plantijn Hogeschool, Antwerpen. Hij was gastprofessor aan de VUB en de Ugent. Sinds oktober 2001 is hij Emeritus Hoogleraar Literatuur en Filosofie aan de UA en de Hogeschool Antwerpen. Van 1995-2002 was hij ook voorzitter van het Frans Masereelfonds. Hij was titularis van de leerstoel Calewaert aan de VUB In het academiejaar 2004-2005.
Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.