1 december 2019 13.30 uur

Berlijn, van ‘vrijgevochten bende’ tot Welthauptstadt Germania

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

BERLIJN, VAN ‘VRIJGEVOCHTEN BENDE’ TOT WELTHAUPTSTADT GERMANIA

Berlijn was in de jaren 20 een symbool voor het  kosmopolitische vrije leven. Geen reputatie waar Hitler blij mee was. Zijn plannen voor Berlijn waren groots: Wereldhoofdstad Germania. Dit ging gepaard met grootse, alles overtreffende bouwvisioenen. In 1936 was Berlijn voor de hele wereld het terrein van de Olympische Spelen. Het stadion werd gebouwd in strakke classicistische stijl om het mythische Griekenland te overtreffen. Dit was een voorproefje. Met architect Albert Speer werd er gewerkt aan stedenbouwkundige plannen met classicistische prestigeprojecten en monumentale boulevards. De impact op de stad zou enorm zijn als de plannen uitgevoerd zouden worden. Dit college staat stil bij de verschillende gedaantes die  de stad tussen 1933 en 1945 heeft gekend.

Het college wordt gegeven door architectuurhistoricus Katherine Rosmalen

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.