Naar aanleiding van zijn familieroman ‘Hard Zijn’ vertelt auteur Chris Reinewald (1955) over de KdF-Stadt Fallersleben, het tegenwoordige Wolfsburg waar sinds 1945 Volkswagens gebouwd worden. Tijdens de oorlog maakte men in plaats van de geplande, eerste Volkswagen personenwagens echter twee hierop gebaseerde amfibievoertuigjes.
Hoe kwam dat? En wat was het aanvankelijke ideaal van de door Hitler zo geprezen Volkswagen voor de Duitse arbeider? In het strak georganiseerde en ontworpen KdF-woon en werkcomplex verbleven zo’n 20.000 dwangbeiders en – arbeidsters uit alle windstreken. Onder hen Leen Waldeneck. Zij werd een miniem radertje bij de fabricage van vliegtuigonderdelen die eveneens in KdF-Stadt Fallersleben gemaakt werden.
Waarom vluchtte zij in 1944 notabene van Amsterdam naar Duitsland? Hoe belandde zij daarna ongewild terecht in KdF-stadt? En wat gebeurde er bij de gevreesde bevrijding door de oprukkende Geallieerden, voorjaar 1945?
Auteur en journalist Chris Reinewald vertelt de context, laat beelden van KdF-Stadt zien en leest voor uit zijn roman, die ook te koop is.
Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier.
Let op: de tentoonstelling is vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.